h i r d e t é s

Berendelték a budapesti román nagykövetet az úzvölgyi temetőnél történtek miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Berendelték a budapesti román nagykövetet az úzvölgyi temetőnél történtek miatt

2019. június 07. - 06:00

 

Az úzvölgyi katonatemetőnél történtek miatt berendelték a budapesti román nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba péntekre - közölte a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkára csütörtök este Facebook-oldalán.

Forrás: Menczer Tamás / Facebook

Menczer Tamás felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte, ami az úzvölgyi katonai temetőnél történt. "Mindenki emlékezhet a halottjaira, de nem így" - jelentette ki, kiemelve, "ez nem más, mint öncélú erőszak".

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a történtekről egy a helyszínen készült videót tett közzé Facebook-oldalán, és azt írta, "ha ezt a barbárságot a román politika nem akarta megakadályozni, akkor az morális botrány, ha nem tudta, az pedig államigazgatási csőd".

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén. A helyi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a román résztvevők erőszakkal benyomultak a sírkertbe.

Korábban Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára az MTI-vel közölte, tiltakozó jegyzéket adott át a magyar kormány a román kabinetnek az úzvölgyi katonai temetőben történtek miatt. (hvg.hu)


 

h i r d e t é s