h i r d e t é s

Betegek problémáiból igyekszik politikai tőkét kovácsolni a budaörsi Fidesz

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Betegek problémáiból igyekszik politikai tőkét kovácsolni a budaörsi Fidesz

2020. január 20. - 16:48

 

A helyi Fidesz szerint „Budaörs város vezetése magára hagyta azt a 12 beteget, akik az egészségügyi központban kaptak fertőzést szemműtét közben” - hangzott el vasárnapi sajtótájékoztatójukon. Az önkormányzatnak ezzel szemben, amely se nem fenntartója, se nem megbízója az egynapos sebészetnek, nincs és nem is lehet tudomása arról, hogy kiket érintett a sajnálatos eset.

Forrás: Fidesz Budaörs / Facebook

Az önkormányzatnak nincs és nem is lehet tudomása arról, hogy személy szerint kiket érintett a Budaörsi Egészségügyi központ szemészeti részlegén történt fertőzés, így teljes hozzá nem értésről tesz tanúbizonyságot, aki azt kéri számon, hogy miért „hagyta magukra” a betegeket az önkormányzat, amely se nem fenntartója, se nem megbízója az egynapos sebészetnek. Aki vett már részt kórházi ellátásban, pontosan tudja, hogy a betegek adatait – beleértve a nevüket és elérhetőségeiket is  – , senkinek nem adhatják ki az egészségügyi intézmények, így az önkormányzatnak sem. Ezért érthetetlen, hogy

a Fidesz szerint „Budaörs város vezetése magára hagyta azt a 12 beteget, akik az egészségügyi központban kaptak fertőzést szemműtét közben”.

Az önkormányzatnak nincs és nem is lehet tudomása arról, hogy kiket érintett a sajnálatos eset, amit a helyi Fidesznek is pontosan tudnia kellett, amikor ezt firtatta egy vasárnapi sajtótájékoztatón. Az egynapos sebészet munkatársai viszont, amint kiderült a fertőzés, azonnal felvették a betegekkel a kapcsolatot. Az érintettek a budaörsi szemészet szakmai háttérintézményében, a Szent János Kórházban ugyanazon főorvos felügyelete mellett, aki Budaörsön műtötte őket, megkapták a szükséges ellátásokat. Így nem felel meg a valóságnak, hogy nem törődött velük senki.   

A sajtóban felmerült híresztelésekkel szemben a budaörsi szakrendelőt működtető cég, a Jump Consulting Kft. nemhogy pályázat nélkül, de közbeszerzési eljárás keretében nyerte el az Egészségügyi Központ működtetését, amelynek dokumentumai a város honlapján évek óta megtalálhatók. A Kft. vezetőjéhez vagy tulajdonosához pedig semmiféle rokoni szál nem fűzi a polgármestert.

Fontos továbbá, hogy az egynapos sebészet – szemben az alapellátással és a járóbeteg szakellátással – nem önkormányzati feladat, így ezt a Kft. nem az önkormányzat megbízásából, hanem külön hatósági engedély alapján, az ÁNTSZ felügyelete mellett végzi. Az egynapos sebészettel kapcsolatban tehát, ahol a fertőzés történt, az önkormányzat felelőssége nem vethető fel.

A szürkehályog-műtétek rutinbeavatkozásnak számítanak, 2019-ben ezer ilyet hajtottak végre Budaörsön, kiemelkedő betegbiztonsági mutatók mellett. Tízezer betegből ugyanis mindössze kettőnek – az ellátásban részesülők 0,02 százalékának ­– volt szüksége kórházi háttér igénybevételére az elmúlt években.

A hazug és félrevezető állítások valóságtartalmáról könnyen meggyőződhettek volna azon szerkesztőségek, amelyek kritikátlanul lehozták a Fidesz-sajtótájékoztatón elhangzottakat, ha betartják az újságíró szakma legalapvetőbb elvárását és megkérdezik a másik felet is.

Budaörs Város Önkormányzata természetesen mélyen együttérez a fertőzést szenvedett betegekkel, különösen azokkal, akiknek maradandó károsodásuk származott az eset miatt. Az egynapos sebészettől és háttérintézményétől az önkormányzat továbbra is elvárja, hogy mindent kövessenek el a betegek gyógyulása, illetve kártalanításuk érdekében.

Ennél többet azonban az önkormányzat nem tud tenni, és sajnálatát fejezi ki, hogy a helyi Fidesz politikai ügyet igyekszik generálni a beteg emberek problémáiból.


 

h i r d e t é s