h i r d e t é s

Betiltanák a 17 centinél kisebb, nem ropogós kürtőskalácsokat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Betiltanák a 17 centinél kisebb, nem ropogós kürtőskalácsokat

2017. június 22. - 15:14

Nem tetszik az agrártárcának, hogy a Magyarországon kapható kürtőskalács árában és minőségében nagyon a különbségek. - írja az index.hu.

Forrás: delmagyar.hu

Ezért szabályoznák, hogy hogyan lehet a terméket előállítani, és hogy milyen alapanyagokat lehetne hozzá felhasználni - derül ki a Magyar Idők cikkéből.

A gyártók így csak akkor használhatnák a kürtőskalács megnevezést, ha megfelelnek az előírásoknak, tehát nagyjából úgy működne az egész, mint például a pálinka esetében.

A leírás alapján kürtőskalácsnak csak azt a hagyományos technológiával, kelt tésztából készült csavart édességet lehet nevezni,

  • amelynek hossza legalább 17 centiméter,
  • kisebbik belső átmérője pedig eléri az öt centimétert.
  • Készítése során a kelt tésztát a sütődorongra tekerik, felületét cukorral borítják, majd parázs vagy más sugárzó hő mellett kisütik.
  • És a külső, karamellizált cukormáz fényes, ropogós, az édes tészta egyenletesen átsült, puha és foszlós.
  • Ráadásul még az így készített étel forgalmazása is tilos lenne a sütéstől számított négy óra elteltével, tehát csak a friss kürtőskalács számítana kürtőskalácsnak.

A minisztérium szándékai szerint két fajta étel lenne: a hagyományos, és a vásári. A hagyományost csak vajból lehetne elkészíteni, a vásári esetén a vaj olajjal vagy margarinnal, a tojás tojásporral, a tej tejporral lenne helyettesíthető.

index.hu


h i r d e t é s

Clicky