h i r d e t é s

"Betiltották" az Orbán-Erdogan találkozó elleni tüntetést

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

"Betiltották" az Orbán-Erdogan találkozó elleni tüntetést

2018. október 07. - 13:16

A török vezér ellátogat az MTA-ra is, ennek apropóján demonstrált volna a Demokratikus Koalíció. Ám hiába jelentették be jó előre szándékukat, arra nem kaptak engedélyt.

Forrás: 24.hu

A napokban életbe lépett gyülekezési törvénynek megfelelően jó előre bejelentették a rendőrségen, hogy demonstrálni fognak Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozója ellen - olvasható a DK közleményében.

Információik szerint a kormány a függetlenségét frissen elveszteni látszó MTA-ra is szervezett a török elnökkel egy látogatást, ezért a DK az Akadémia épülete előtt tüntetett volna az "illiberális diktátortalálkozó" ellen. Ezt a rendőrség az új gyülekezési törvény alapján nem engedélyezte, mondván:

"nemzetközileg védett személy érkezik".

A hatóságok hasonló indokkal szokták mostanában a Kossuth teret is kiüríteni hajnalonként, az oda bejelentett tüntetések ellenére, eljárást indítva a demonstrálók ellen. Ugyanakkor arra, hogy Erdogan miatt a Lánchidat és a Széchenyi teret hétfő hajnali 6-tól kedd este 6-ig teljesen lezárja a TEK, már pénteken felhívta a figyelmet az MTI. Az intézkedést még október 4-én rendelték el.

A DK az eset kapcsán úgy fogalmaz: "a Demokratikus Koalíció felháborítónak és szimbolikus értékűnek tartja, hogy az Orbán-rendszer egy saját népét börtönbe záró illiberális diktátor nyugalma kedvéért korlátozza az európai magyarok jogait". Hozzáteszik,

a lépéssel "Orbán megmutatja a példaképének, hogy ő is semmibe veszi állampolgárai jogait".

nepszava.hu

Kapcsolódó cikkek: