h i r d e t é s

Bevezetik-e az 50 ezer forintos bankjegyet?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Bevezetik-e az 50 ezer forintos bankjegyet?

2022. szeptember 20. - 16:59

Magas az infláció, a gazdaság állapotából is következhetne - szólt a kérdés.

A kép illusztráció! - Forrás: TECHNOSCOPE/YouTube

Néhány héten belül közli ennél frissebb számításait a jegybank a szeptemberi inflációs jelentés részeként, és az eddigi nyilatkozatok alapján arra lehet számítani, hogy tovább rontanak a kilátásokon. A piaci elemzők éves szinten sem zárják ki a 15 százalékos inflációt, sőt, vannak ennél pesszimistább előrejelzések is. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy amit tavaly meg tudtunk vásárolni adott összegért a boltban, ugyanannyi pénzért most hatodával kevesebb termék kerülhet a kosárba. Erre a helyzetre számos módon tud reagálni a monetáris politika – összegzett a 24.hu.

A portál az egyik ritkán alkalmazott eszközről kérdezte mindennek kapcsán a jegybankot: arra voltak kíváncsiak, hogy várható-e egy nagy címletű forintbankjegy bevezetése.

A Magyar Nemzeti Bank azt válaszolta, hogy „az MNB Monetáris Tanács által jóváhagyott, hatályos készpénzes stratégiájában nem szerepel a jelenlegi bankjegy és érme címletstruktúra megváltoztatása.

A készpénzforgalmi igényeket a jelenlegi bankjegycímletek megfelelően kielégítik, a nagy értékű fizetések lebonyolítására Magyarországon az azonnali fizetési rendszer, illetve az elektronikus fizetési infrastruktúra megfelelő lehetőséget biztosít.”

A forint esetében jelenleg a 20 ezres a legnagyobb címlet, amit 2001-ben vezettek be. Az eltelt 21 évben a forgalomban lévő készpénz megnyolcszorozódott (kicsivel több mint ezermilliárdról több mint 8300 milliárdra), a nominális GDP a háromszorosára nőtt. Az infláció az 1990-es bázishoz mérten 2001-ben 682 százalékos volt a pénzromlás mértéke, 2021-ben pedig 1430 százalékos. (Infostart)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s