h i r d e t é s

Biológiai készítménnyel is védekezhetünk a kártevőkkel szemben

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Biológiai készítménnyel is védekezhetünk a kártevőkkel szemben

2023. január 24. - 09:25

Akadnak olyan rovarok, amelyek az idők során ellenállóvá váltak a különféle rovarirtószerekkel szemben. Van azonban egy olyan biológiai úton előállított termék, amely még ezekkel az élőlényekkel is sikerrel veszi fel a harcot.

Forrás: csodakertesz.hu

A Csodakertész Barna Faiskola növényvédelmi szerei között megtalálható NeemAzal azért különleges, mert nem egy átlagos permetszerről van szó. Alapanyagát a neemfa adja, amely egy Ázsiában őshonos örökzöld növény. Olyan bioaktív anyagok vannak az illóolajában, melyek hatékony gombaölőnek bizonyulnak, de a baktériumok elleni védekezésben és a rovarok elleni harcban is hatásosnak bizonyul a NeemAzal.

Így fejti ki a szer a hatását

A NeemAzal számos előnyös tulajdonsággal is rendelkezik. Egyrészt fékezi, majd le is tudja állítani a kártevők táplálkozását, ezenkívül a fejlődési és szaporodási folyamatuknak is megálljt parancsol a készítmény.

Az egész néhány nap alatt játszódik le. Ha tehát azt tapasztalja, hogy a kezelést követően másnap még nincs látványos eredmény, akkor nem érdemes csüggedni. Elvégre ez nem egy klasszikus rovarölő vegyszer. Jó hír még, hogy a túlélő rovaroknak sincs esélye, mivel a NeemAzal felszívódik a kezelt növényben.

Számos kártevő ellen hatékony fegyver

A leveleket rágó bogarak, mint a krumplibogár, a kukoricabogár és a növényevő poloskák komoly károkat tudnak okozni. A NeemAzal azonban ellehetetleníti ezen élőlényeket.

Ugyancsak elűzhetők segítségével a hernyók, a molyok, a levéltetvek, valamint a káposztafélék fő ellenségei, a lisztecskék és a földi levélbolhák. Bevethető még legyek lárvái, növényevő atkák és tripszek ellen is.

Érdemes tudni, hogy a növények számára hasznos ragadozó atkákra, katicabogarakra és a fürkészdarazsakra a NeemAzal nem veszélyes, ugyanakkor virágzó növényre nem szabad rápermetezni a szert a nektárral táplálkozó rovarok miatt.

Van, amikor csak a NeemAzal segít

Bizonyos esetekben nincs más lehetőség, be kell vetni olyan biológiai növényvédő készítményt, mint a NeemAzal. Ha ugyanis sorsára hagy valaki egy kajszit vagy egy szilvafát, amelyet megtámadnak a levéltetvek, akkor akár el is pusztulhat a fa. Jelenlétükről árulkodik, ha a levelek minden ok nélkül deformálódni kezdenek.

Az afrikai vándorpoloska és a márványpoloska egyre nagyobb mértékben terjed el hazánkban. Előszeretettel támadják a paradicsomot, de a cseresznyecsokrok közepén is szoktak elrejtőzni poloskák. Ha ezt tapasztaljuk, akkor tíznaponként meg kell ismételni a növény permetezését.

Így kell használni a készítményt

Ha kiskertekben kell bevetni, akkor az ajánlás szerint 0,3%-os töménységben kell felhasználni. Gyorsan lebomlik a NeemAzal, amennyiben a hőmérséklet magas, és erős a napsütés. Ilyen időjárás esetén célszerű inkább az esti vagy a kora reggeli órákban alkalmaznia kezelést.

A paradicsom és paprika három nappal a szer használata után fogyasztható. Ha csonthéjas vagy bogyós gyümölcsről, valamint káposztafélékről vagy leveles zöldségről van szó, akkor hét napot kell várni, hagymafélék esetében viszont 28 nap a várakozási idő.


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky