h i r d e t é s

Borongós idő és szikrázó napsütés osztja ketté a csütörtököt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Borongós idő és szikrázó napsütés osztja ketté a csütörtököt

2020. május 14. - 06:20

 

Csütörtökön délelőtt napos és felhős időszakok és tájak váltakoznak, számottevő csapadék nem várható. - írja az idojaras.hu.

Gímszarvas Zala megyében. Illusztráció: MTI Fotó: Varga György

  Délután a többórás napsütés mellett időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet, egy-egy helyi zápor, esetleg zivatar is előfordulhat. Élénk lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 15, 24 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön változékonyság uralja az időjárást, sokfelé jelentkezhetnek akár enyhébb vagy erősebb kettősfronti tünetek is. Ingadozhat a vérnyomása, ezzel együtt a közérzete is. - írja a meteoklinika.hu.

Csütörtökön a változékony időben enyhébb kettősfronti hatás érvényesül, intenzívebben a keleti, északkeleti területeken. Általános lehet a fejfájás, a rossz közérzet, valamint alvászavarok is jelentkezhetnek akár a hideg-, akár a melegfrontra érzékeny. A szív- és keringési rendszer betegségeivel küzdőknek is nehezebb ez az időszak: ebben az esetben vérnyomás-ingadozást, szédülést, rosszullétet tapasztalhat, ezért amennyiben erre hajlamos, akkor lehetőleg próbálja a szabad idejét pihenéssel tölteni. Ingerült, ideges is lehet, főleg a szeles tájakon, a stressz pedig az egész napját elronthatja.

Helyenként fülledtség is ronthatja a komfortérzetet, a légzési nehézségekkel küzdőknek nem tanácsos hosszabb időt a szabadban tölteni. Ne terhelje feleslegesen az emésztőrendszerét se! Egyen inkább naponta többször, de kisebb adagokat, és ez is álljon könnyű fogásokból. Kerülje a túl zsíros és fűszeres, valamint a puffasztó ételeket is – válassza a csirkét, halat helyettük. A tavaszi zöldségek magas vitamintartalommal bírnak, fogyasztásukkal immunrendszerét is erősítheti, amire most ismét szükség van.

Az UV-sugárzás a napos déli órákban eléri az erős fokozatot, de a felhőzettel összefüggésben változékonyan alakul.

A pollenterhelés is ingadozó, már a pázsitfűfélék is egyre intenzívebb tüneteket okozhatnak!

A közlekedést helyenként esőtől záporoktól nedvessé váló útszakaszok nehezíthetik, amik területén jelentősen megnövekszik a féktáv. Tartson nagyobb követési távolságot, illetve vezessen a megszokottnál is lassabban, óvatosabban, hiszen egy-egy intenzívebb csapadékgócban a látástávolság is hirtelen lecsökkenhet. Többfelé erős szél rontja a menetstabilitást, és a reflexidő is megnyúlik.

Vezető tünetek a mai napon: szívpanaszok, vérnyomás-ingadozás, fejfájás, ingerlékenység, migrén.  

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

Kommentek

h i r d e t é s