h i r d e t é s

Börtönbe kell menni az auschwitzi haláltábor 96 éves őrének, aki magyar zsidók meggyilkolásában segédkezett

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Börtönbe kell menni az auschwitzi haláltábor 96 éves őrének, aki magyar zsidók meggyilkolásában segédkezett

2017. augusztus 02. - 20:00

 

Az idős náci pere eléggé elhúzódott, de Oskar Gröning végül rács mögé kerül. - írja a magyarnarancs.hu.

Forrás: magyarnarancs.hu

Egészségileg alkalmas rá, ezért le kell tölteni négyéves szabadságvesztését a 96 éves Oskar Gröningnek, az egykori auschwitz-birkenaui náci haláltábor egyik utolsó élő őrének,

akit magyar zsidók százezreinek legyilkolásában ítéltek bűnrészesnek

– írja az MTI.

Gröninget háromszázezer rendbeli gyilkosságban való bűnrészesség miatt 2015 nyarán ítélte négy év szabadságvesztésre a lüneburgi tartományi bíróság. Az ítélet 2016 novemberében emelkedett jogerőre. Akkor azért nem kezdte meg börtönbüntetését, mert ennek elhalasztását kérte ügyvédje, ezt a kérést most utasították el.

Oskar Gröning a náci párt önkéntesekből álló fegyveres szervezete, az SS tagjaként 1944-ben az úgynevezett magyar akció (Ungarn-Aktion) idején a haláltáborba szállított és gázkamrába küldött emberek hátrahagyott csomagjait kezelte, előkészítve a terepet a deportáltak következő csoportjának, és bevételezte, majd az SS berlini központjába küldte a csomagokban talált pénzt.

Az auschwitzi könyvelő néven is emlegetett lágerőr abban is közreműködött, hogy az SS javára hasznosítsák a deportáltak értéktárgyait, állandó feladatai közé tartozott a deportáltak felügyelete, valamint az ellenállás és a menekülési kísérletek megakadályozása fegyveres erővel. 

A férfi ellen már 1977-ben is folyt nyomozás, ezt később azonban leállították. A hannoveri ügyészség által indított új perbe beléptek mellékvádlók is, többnyire holokauszt-túlélők és áldozatok rokonai, köztük magyar állampolgárok is.

Oskar Gröning a bíróság előtt tett vallomásában hangsúlyozta:

kétségtelen, hogy „erkölcsileg bűnrészes” a haláltábor működtetésében, és ezért bocsánatot kér, ügyének büntetőjogi vonatkozásait azonban a bíróságnak kell megítélnie.

Az utolsó tárgyalási napon azt mondta, hogy „nem lett volna szabad közreműködni” mindabban, ami Auschwitzban történt.

magyarnarancs.hu


 

h i r d e t é s