h i r d e t é s

Borult idő közeleg, nem árt ha kéznél van az esernyő

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Borult idő közeleg, nem árt ha kéznél van az esernyő

2020. április 29. - 06:15

 

Szerdán délelőtt növekszik, vastagszik a felhőzet, egyre többfelé záporok alakulnak ki. - írja az idojaras.hu.

Illusztráció: pixabay.com

Délután erősen felhős, borult lesz az ég, szórványosan várható zápor, zivatar. Élénk lesz a nyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14, 19 fok között alakul. 

Orvosmeteorológia

Szerdára virradóan északnyugat felől hidegfront érkezik, ami aznap át is halad felettünk. A szabadban csökken a hő- és komfortérzet, a frontra érzékenyek panaszai pedig fokozódnak. - írja a meteoklinika.hu.

Szerdára virradóan északnyugat felől hidegfront éri el hazánkat. A nap elején inkább még csak a Dunántúlon, később máshol is jelentkezhetnek panaszai, amennyiben erre érzékeny. Ebben az esetben fokozódhat a görcshajlama, ami nem csak izom- és hasi görcsök, hanem görcsös fejfájás formájában is jelentkezhet. A középső országrészben és a Dunántúlon ezek a tünetek még intenzívebbek lehetnek, és mellettük még ingerlékenység és nyugtalanság is felléphet. Érdemes a szabad idejét pihenéssel töltenie. A szívbetegek állapotában szintén előfordulhat romlás, esetükben is a pihenés, a megterhelő tevékenységek kerülése javasolt.

A szabadban sokfelé csökken a komfortérzet, illetve az érzett hőmérséklete is a mért értékek alatt alakulhat. Különösen a Kisalföldön fontos az előző napokhoz képest vastagabb öltözet, habár nagy lehűlés nem várható. Ebben a változékony időszakban az immunrendszere is legyengülhet, éppen ezért ügyeljen a napi elegendő mennyiségű vitamin bevitelére. Elsősorban a C-vitamint pótolja, a friss tavaszi zöldségeknek elegendő a vitamintartalma, ráadásul a folyadékpótlásban is segítenek.

A front előtt keleten a fellépő fülledtség is megterhelő lehet. A kialakuló zivatarok területén az asztmások állapotuk romlására számíthatnak, nekik is sok pihenés ajánlott.

A pollenterhelés átmenetileg mérséklődik. A légköri szennyezőanyagok koncentrációja is csökken, országszerte tiszta lesz a levegő.

Az UV-sugárzás időben és térben is változékonyan alakul, de a déli órákban a napos időszakokban eléri az erős fokozatot. A leégés veszélye ezen a napon nem áll fenn.

A közlekedés során helyenként esőtől nedves útszakaszokkal találkozhat, illetve néhol zivatarok is nehezíthetik a haladás. Az ország középső részén és a Dunántúlon élénk oldalszél ronthatja a menetstabilitást, zivatarokban pedig átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. Ingerlékeny, agresszív sofőrökkel is találkozhat, vezessen fokozott körültekintéssel!

Vezető tünetek a mai napon: vérnyomás-ingadozás, görcsös panaszok.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s