h i r d e t é s

Borúra derű érkezik: egy nap eső után ismét kisüt a nap

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Borúra derű érkezik: egy nap eső után ismét kisüt a nap

2019. május 10. - 06:13

 

Pénteken délelőtt alapvetően napos időre számíthatunk, keleten lehet eleinte több felhő az égen. Csapadék nem várható. - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: pixbay.com

Délután a napsütés mellett egyre többfelé megnövekszik a gomolyfelhőzet, ezekből helyi záporok is kialakulhatnak. Megerősödik az északnyugati szél. 16, 21 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Pénteken újabb front nem érkezik a Kárpát-medence térségébe, azonban folytatódik a változékonyság. Növekszik a fülledtség, illetve a szélre érzékenyek is nehezebb napra készüljenek. - írja a meteoklinika.hu

Pénteken nem érkezik front, így amennyiben kifejezetten a frontokra érzékenyek csoportjába tartozik, most ha csak rövid időre is, de viszonylag kedvező napra számíthat. Ha viszont érzékeny a szélre, akkor készüljön arra, hogy az erős szél okozhat fejfájást, ingerlékenységet, nyugtalanságot, különösen a Dunántúlon és helyenként a középső megyékben is. A légmozgás emellett pár fokkal csökkenti a hőérzetet is, és kissé zavaró lehet a szabadban végzett pihenés, sportolás vagy kirándulás során.

Emellett tovább tart a változékonyság is, helyenként fülledt lesz a levegő. Amellett, hogy esernyő nélkül nem tanácsos elindulni otthonról, még ingadozó komfortérzetre is számíthat. Ha szívbeteg vagy a keringési rendszer panaszaival küzd, akkor a szabad idejében inkább pihenjen, és próbálja kerülni a fizikai megerőltetést. Ha hajlamos rá, akkor ingadozhat a vérnyomása is, illetve enyhébb rosszullétet is tapasztalgat.

Az UV-sugárzás időben és térben is nagyon ingadozó lesz, de arra készüljön, hogy a déli órákban a tartósabban napos tájakon eléri az erős fokozatot – ez a veszély elsősorban a Dunántúlon áll fenn. Ilyen esetben a bőr 25-30, az érzékenyebbeknél pedig akár negyed óra alatt is leéghet, ha nem vigyáz. Használjon legalább 30-as fényvédő szereket, a szemét óvja UV-szűrős napszemüveggel! A tűző napon való tartózkodás során viseljen kalapot.

A közlekedés során többfelé erős oldalszél ronthat a menetstabilitáson, illetve időnként a napsütés is zavaró lehet! Érdemes napszemüveggel útnak indulnia, a gyalogos és az autós közlekedésben is segítséget nyújthat, ha elvakítaná a napfény. Többfelé záportól nedves útszakaszokkal is találkozhat, egy-egy zivatar is kialakulhat, vezessen nagyon óvatosan!

Vezető tünetetek a mai napon: migrénes és görcsös fejfájás, ingerlékenység, vérnyomás-ingadozás.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s