h i r d e t é s

Borzalmas állapotok Romániában: halmozódnak a holttestek a kórházak hullaházai előtt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Borzalmas állapotok Romániában: halmozódnak a holttestek a kórházak hullaházai előtt

2021. november 23. - 08:02

Katasztrofális állapotok uralkodnak a romániai kórházakban a koronavírus negyedik hulláma alatt: a hullaházak megteltek, a román lakosság jelentős része mégis oltásellenes maradt. Egyes orvosoknak pedig arról kell győzködni betegeiket, hogy a vírus igenis létezik.

Forrás: CNN

"Ez egész egyszerűen könyörtelen" – mondta Claudiu Ionita nővér, a Bukaresti Egyetemi Kórház hullaházában a CNN-nek

A hullaház 15 holttest befogadására alkalmas, de a CNN látogatásának napján 41 holttestet kellett tárolnia. A plusz holttestek a folyosón hevertek, míg a hullaház belsejéből jajveszékelések visszhangoztak: egy nőt engedtek be, hogy utolsó pillantást vethessen apjára.

A Bukaresti Egyetemi Kórház a román főváros legnagyobb, koronavírusos betegeket ellátó egészségügyi intézménye.

"Amikor elkezdtem ezt a munkát, soha nem gondoltam volna, hogy ilyesmit fogok átélni" - mondta Ionita. "Soha nem gondoltam volna, hogy a végén egész családokat küldünk majd a sírjukba".

Romániában az egyik legalacsonyabb az átoltottság Európában

A lakosság mindössze 36%-a vette fel a koronavírus elleni védőoltások valamelyikét, az egészségügyi dolgozók szerint ez számos tényezőnek köszönhető: beleértve a hatóságokkal szembeni gyanakvást, a mélyen gyökerező vallási meggyőződést és a közösségi médián keresztül terjedő téves információk özönét.

"Sok orvos, köztük én is találkoztam olyan koronavírusos betegekkel, akiket meg kellett győzni arról, hogy ez a betegség valóban létezik" – mondta a CNN-nek Dr. Alexandra Munteanu.

Ez nem meglepő annak fényében, hogy a román közélet nem mentes az oltásellenes hangoktól. Diana Sosoaca, román szenátor számos megnyilvánulásában ásta alá a vakcinákba vetett bizalmat.

"Ha szereted a gyerekeidet, állítsd meg az oltásokat! Ne öld meg őket!" – hangoztatja egy Facebook-oldalára feltöltött videójában.

A Romániában használt vakcinákat a szenátor állításával ellentétben alapos tesztelésnek vetették alá gyermekek esetében is, melyek során bebizonyosodott, hogy azok biztonságosak és hatékonyak. Ez azonban nem akadályozza meg sem őt, sem másokat abban, hogy elrugaszkodott pletykákat terjesszenek a közösségi médiában és a helyi televízióban.

A járvány megfékezésében erejükön felül teljesítő egészségügyi dolgozók dühösek, amiért a közéleti személyiségek egyfolytában aláássák a bizalmat.

"Nézze meg a valóságot" – mondta Dr. Valeriu Gheorghita ezredes, a hadsereg egyik orvosa, aki az országos oltási kampányt irányítja. "Az intenzív osztályaink tele vannak betegekkel, rengeteg új fertőzött van és sajnos naponta több száz haláleset is. Ez a valóság. Ráadásul az elhunyt betegek több mint 90%-a nem volt beoltva".

Van, ahol maga a polgármester kampányol a vakcinák ellen

Sehol sem nyilvánvalóbb az oltásokkal szemben támasztott gyanakvás, mint vidéken, ahol a városokhoz képest fele akkora az átoltottság. A Bukaresttől északkeletre fekvő Suceava megyében a legalacsonyabb az oltási arány.

A főkórház vezetője, Dr. Alexandru Calancea ezt a régió sajátosságaival magyarázza: "Ez a megye nagyon vallásos, és nagyon kevés pap támogatja az oltást. Én jó pár olyat ismerek, akik kifejezetten vakcinaellenesek, habár a legtöbben úgy döntenek, hogy nem mondanak semmit, sem mellette, sem ellene. Ugyanakkor bizonyítékaink vannak olyan betegektől, akik ugyanabból a vallási közösségből származnak, hogy a papjuk vagy lelkészük tanácsolta nekik azt, hogy ne oltassák be magukat." (atv.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s