h i r d e t é s

Botrány: egy exfradista javasolta a magyarokat megalázó új szlovák törvényt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Botrány: egy exfradista javasolta a magyarokat megalázó új szlovák törvényt

2019. április 05. - 09:04

 

Felbolydult Dunaszerdahely arra a hírre, hogy a szlovák parlament egy törvénymódosítással betiltaná a külföldi himnuszok, így a magyar himnusz eljátszását, eléneklését nyilvános rendezvényeken, így meccseken, ünnepségeken, miséken is. - írja a Blikk

Ez a látvány fogadja a DAC-stadion lelátóján a csapatot - Fotó: MTI

A jogszabály, ami május közepén lépne hatályba, súlyos pénzbírság kiszabását teszi lehetővé, akár 7 ezer euróval (2,2 millió forint) is sújthatják a vétkeseket, amit a magyar ajkúak botrányosnak minősítettek. A külföldi himnusz éneklését csak akkor engednék meg, ha hivatalos külföldi delegáció van a helyszínen.

– A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja az esetet – reagált Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a tegnapi kormányinfón. Az ellenzéki pártok közül a Jobbik azt követeli, hogy a kormány fagyassza be a kapcsolatokat Szlovákiával. Az LMP az Európa Tanácshoz fordult.

A jogszabályt a szlovák sajtó csak lex DAC-nak hívja, mert a szlovákiai magyarok körében rendkívül népszerű dunaszerdahelyi focicsapat, a DAC miatt nyújthatták be, ugyanis minden hazai meccsük előtt tízezer szurkoló énekli el a magyar himnuszt.

Az előterjesztők között két volt focista is van, és különösen pikáns az, hogy egyikük, Tibor Jancula a DAC-ban focizott a kilencvenes években, sőt, később a Fradiban is játszott. A másik Dusan Titel volt válogatott, jelenlegi képviselő, aki nem is tagadta, hogy a DAC-mérkőzések hangulata dühítette fel. – Játékosként nem zavarhatta a magyar himnusz, mert akkor még nem játszották a meccs előtt – emlékezett vissza a Blikknek Karaffa Attila dunaszerdahelyi alpolgármester a stadion előtt, aki érthetetlennek nevezte, hogy egy európai uniós tagállam hogyan tilthatja be egy másik tagállam himnuszát. 

– Annyi bizonyos, hogy csak jogi személyeket büntethetnek a himnusz lejátszása miatt, így akár a város önkormányzatát is, de emiatt valószínűleg nem mondunk le például egy március 15-i ünnepségen a magyar himnuszról.

A szlovák szélsőséges párt javaslatát a Híd-Most frakció magyar képviselőinek többsége is támogatta, mint kiderült, figyelmetlenségből. 

– Hibáztunk, bocsánatot kérünk mindenkitől. Helyre fogjuk hozni a hibánkat – mondta a Blikknek Bastrnak Tibor, a Híd-Most frakcióvezetője. Beterjesztünk egy módosítást, ami törli a vitatott pontokat. 

A DAC játékosainak se mindegy, lehet-e himnuszt énekelni, vagy sem, mindenesetre a csapat tulajdonosa, Világi Oszkár jelezte, hogy kész kifizetni az esetleges büntetéseket.

– Sokat jelent nekünk, hogy a szurkolók eléneklik nekünk meccs előtt a magyar himnuszt, ide elfogadjuk azt is, ha nem lehet – mondta a Blikknek Vida Kristopher , a DAC magyar játékosa.

blikk.hu


 

h i r d e t é s