fbpx Cafeteria: sokaknak lefagyhat a mosoly az arcáról a januári fizetéskor | CIVILHETES

h i r d e t é s

Cafeteria: sokaknak lefagyhat a mosoly az arcáról a januári fizetéskor

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Cafeteria: sokaknak lefagyhat a mosoly az arcáról a januári fizetéskor

2018. november 06. - 19:57

 

Társadalmi érdek, hogy maradjon a cafeteria néhány területen. Ha a kormány elfogadott adótörvényei alapján érkezik a fizetés januártól, akkor lesz olyan, akinek 30 ezerrel, de egy család esetében akár 60 ezerrel is csökkenhet a jövedelem. - írja a zoom.hu.

Illusztráció: nepszava.hu

Kedden délután három órára az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) és a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) kezdeményezésére a két nagy szakszervezeti konföderáció, a LIGA Szakszervezetek és a Magyar Szakszervezeti Szövetség demonstrációt szervez a jövő év elejétől életbe lépő cafeteria-szabályok miatt. Utóbbi immár széles körben ismert: az adótörvények módosításának részeként a mostani béren kívüli juttatások megszűnnek. Kedvezményes juttatási formaként csupán a Széchenyi Kártya marad meg.

Az EVDSZ azért szervezi a megmozdulást, mert – véleménye szerint – a lépés komoly érvágást jelent a munkavállalók tömegei számára. A szövetség számításai szerint januártól nagyjából másfél millió alkalmazott jövedelme csökken akár havi nettó 30 ezer forinttal. Nincs jobb szó erre, minthogy

„zseblyukasztást” hajt végre a kormány

a béren kívüli juttatások megadóztatásával – magyarázták közleményükben. Úgy vélik, a kabinet olyan lépést készül végrehajtani, amelyet minden érintett azonnal meg fog érezni, nem is kicsit, hiszen számos alkalmazott esetében komoly mértékben csökken majd a nettó jövedelem.

Hangsúlyozzák, hogy a kormány és a parlament az adómódosításokat a munkáltatói és a munkavállalói oldal észrevételeinek figyelmen kívül hagyásával fogadta el. A cafeteria-eszközök persze nem szűnnek meg, ám a lényegi eleme tűnik el, azaz az adókedvezmény.

A legtöbb elemre eddig 0 százalékos adókulcs volt érvényes. Ide tartozik például a lakás- és diákhitel-törlesztésre fordított béren kívüli juttatás, a tanulmányok támogatása, az életbiztosítás és a lakhatási támogatás is. Ezek után 2019-ben már 81,97 százalékos kulccsal adóznak

– hívja fel a figyelmet Nagy Sándor, az EVDSZ elnökségi tagja. Az eddig 40,71 százalékos adóteherrel adható Erzsébet-utalványt, az étkezési utalványt és az iskolakezdési támogatást szintén 81,97 százalékos adó terheli majd.

Hiába lesz több a bér

Pontosan ezen irányú félelmekről számoltak be korábban a Zoom.hu-nak más érdekvédelmi szervezetek is. László Zoltán, az alapvetően feldolgozóipari, jármű és elektronikai ipari cégeknél érdekvédelmi szervezeteket koordináló Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke azt jelezte, hogy egyáltalán nem nyugodtak a jövő évi bérekkel kapcsolatban.

Hiába ugyanis egy-egy esetleges béremelés, könnyen lehet, a munkavállaló végül mégis rosszabbul jár.
Ennek oka pontosan a kedvezményes béren kívüli juttatások felszívódása. Alapvetően emelkedik majd az alapbér, ám minden hiába, mert a cafeteria teljes eltűnése miatt a munkavállaló nettó jövedelme összességében csökken. Ráadásul, ezt a statisztikák még el is fedik. Az alapbér fejlődése miatt ugyanis úgy látszik majd, hogy a bértípusú jövedelem növekszik.

Valójában viszont a jövő évtől családok ezrei a hónap során kevesebb forrásból gazdálkodhatnak, mint néhány hónappal korábban. Ezzel összefüggésben ráadásul az EVDSZ megjegyzi: az nem elvárható, hogy a munkáltatók jövőre is az eddigi nettó összeggel megegyező cafeteriát biztosítsanak a dolgozóknak, miközben ez akár másfélszer-kétszer akkora terhet jelent számukra.

A EVDSZ-nek éppen azok a félelmei, mint a Vasasnak: azaz a béren kívüli juttatások béresítése csak elsőre hangzik jól. Annak alighanem minden munkavállaló örül, hogy „több lesz a bér”. Valójában azonban a munkavállalók által „fizetésként” érzékelt összeg – tehát az elkölthető pénzmennyiség, amelyhez ténylegesen hozzájutnak egy hónapban – csökkenni fog. Az EVDSZ a közepes és nagyvállalatokra vonatkozó, ágazati statisztikák alapján kalkulált adatai szerint, ha a munkáltató a lehető legkorrektebben jár el dolgozójával, és ugyanakkora összeggel növeli meg a bérét, mint amennyit eddig béren kívüli juttatásként adott, akkor a munkavállaló végeredményben havonta 30 ezer forinttal kevesebb elkölthető forinthoz jut.

Egy olyan családnál, ahol mindkét kereső hasonló szektorban dolgozik és az említett jövedelmi változások elérik őket, költségvetésük akár 60 ezer forinttal is zuhanhat.
Nagy Sándor úgy véli, ha a kormány nem változtat a már elfogadott szabályokon, akkor a 2018-as családok éve után 2019 a rosszabbul kereső családok éve lesz.

A Zoom.hu-nak nyilatkozva három terület van, ahol mindenképpen változtatásra lenne szükség és a béren kívüli juttatásoknak maradniuk kellene:

  • a lakhatás,
  • a dolgozói mobilitás és
  • az öngondoskodás elősegítése.

Itt törvénymódosítást várnának el. Az EVDSZ szerint a cafeteria eddigi rendszerének ellehetetlenítése ellentétes a családok támogatásáról kinyilvánított kormányzati szándékkal, nem segíti a munkaerőhiány – kormányzat által is felvállalt – kezelését és az öngondoskodást sem. Ráadásul, mivel jelentős nettó jövedelemcsökkenést eredményez, lényegében lenullázhatja a magyar társadalom és a gazdaság elmúlt években elért bérfelzárkóztatási eredményeit. Az EVDSZ elnökségének tagja kiemelte, legalább az említett három területen azért lenne szükség a kormány álláspontjának felülvizsgálatára, mert ezekkel, az egyébként a társadalom számára fontos előnyöket jelentő eszközökkel a munkaadók munkáltatókért való versenyezése is fokozható.

Volt, nincs!

A Zoom.hu egy olvasója ide vonatkozó félelmeinek adott hangot. Ahogy magyarázta, tavaly éppen azokat a cafeteria-elemeket választotta, amelyek teljes adókedvezmény mellett folyósíthatóak. Így kapott lakhatási támogatásként valamivel több, mint havi 40 ezer forintot. A munkahelyén még nem jelezték, hogy milyen lépésekre készül a munkaadó ezen a területen, hiszen véleményük szerint a kormány tervei még változnak. Amennyiben azonban nem így lesz és marad az elfogadott rend, akkor

attól tart, hogy a lakhatási támogatása lényegében teljes egészében megszűnik.

Ez még a budapesti albérletárak esetében is a havi lakhatási költségeknek a tekintélyes részére elegendő összeg. Egyelőre annyit tud, ha lesz is valamiféle cafeteria a cég részéről, annak igénybevételét december közepéig lehet jelezni. Viszont, ha minden borul, félő, hogy a kieső pénzeit egy esetleges béremelés sem ellensúlyozza – egyébként hozzátette, utóbbiról egyáltalán nincs hír, így jobb, ha ezzel most nem is kalkulál.

Nagy Sándor zárásként hozzátette, ha szükséges, a keddi után újabb megmozdulásokat tartanak és szeretnék felvenni a munkaadói szervezetekkel is a kapcsolatot. Mert mint fogalmazott, a cafeteria elemeinek fenntartása társadalmi érdek.

zoom.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s