h i r d e t é s


CEU sajtótájékoztató a felsőoktatási törvény mai módosításával kapcsolatban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

CEU sajtótájékoztató a felsőoktatási törvény mai módosításával kapcsolatban

2017. október 17. - 15:22

 

A Közép-európai Egyetem (CEU) kijelenti, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy megfeleljen a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény lex CEU néven is ismert módosításának.

Forrás: youtube videó

 

A Közép-európai Egyetem (CEU) kijelenti, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy megfeleljen a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény lex CEU néven is ismert módosításának, és bemutatja azokat a dokumentumokat, amelyek alátámasztják, hogy az egyetem teljes mértékben megfelel a származási országban folytatott oktatási tevékenység feltételének.

A magyar hatóságok megegyeztek New York állammal a kötendő kétoldalú megállapodás szövegéről. A megállapodástervezet lehetővé tette, hogy a CEU lépéseket tegyen a New York államban folytatott oktatási tevékenység követelményének teljesítésére.

A CEU szeptember 8-án egyetértési megállapodást írt alá a Bard College-dzsal, egy New York Állam Oktatási Minisztériumánál bejegyzett felsőoktatási intézménnyel. A megállapodás, amelyet ma nyilvánosságra hozunk, részletezi, hogy a CEU milyen oktatási tevékenységet fog folytatni New York államban. A két intézmény kuratóriuma által is elfogadott megállapodást New York állam kormányzójának jogtanácsosa hivatalosan is eljuttatta a magyar hatóságoknak. A megállapodás érvényességét New York állam legmagasabb szintű felsőoktatási szervének képviselője is megerősítette a magyar kormánynak küldött levelében, amelyet szintén nyilvánosságra hozunk.

Az egyetértési megállapodás aláírása óta a CEU saját létesítményekkel rendelkezik a Bard kampuszán. A CEU és a Bard College közös programját, amelyben a CEU és a Bard oktatói tanítanak, New York Állam Oktatási Minisztériuma regisztrálta. Az egyetértési megállapodásban meghatározott további oktatási tevékenységekhez tartoznak a kétoldalú diák- és oktatói csereprogramok, a CEU tudósai és a végzős hallgatók New York államban végzett kutatási tevékenységei, valamint gyakorlati képzés (gyakornoki programok) a CEU hallgatói számára az Egyesült Államokban.

Röviden, a CEU teljes mértékben megfelel a magyar hatóságok és New York állam közötti megállapodásban meghatározott, az Egyesült Államokban végzett oktatási tevékenységről szóló követelményeknek.

Miután eleget tett a megállapodástervezetben megfogalmazott kötelezettségeinek, a CEU felszólítja a magyar kormányt, hogy írja alá a megállapodást, és küldje tovább a Parlamentnek jóváhagyásra. A megfelelési határidő meghosszabbítása, amelyet ma az Országgyűlés elfogadott, az Egyetemet és a magyar tudományos közösséget feleslegesen teszi ki még egy év jogbizonytalanságnak.

Dokumentumok

Egyetértési megállapodás (pdf)
Oktatási Minisztérium levél (pdf)h i r d e t é s

betöltés...

;