h i r d e t é s

Chad Wolf: nincs jele külföldi beavatkozási kísérletnek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Chad Wolf: nincs jele külföldi beavatkozási kísérletnek

2020. november 03. - 17:57

Nincs jele az amerikai választási folyamatba történő külföldi beavatkozási kísérletnek - jelentette ki Chad Wolf ügyvivő belbiztonsági miniszter az interneten tartott sajtókonferenciáján kedden, a szavazás napján.

Chad Wolf ügyvivő belbiztonsági miniszter - Forrás: Politico

A tárcavezető hangsúlyozta: az Egyesült Államokból sehonnan nem érkezett jelzés arra vonatkozóan, hogy "külföldi szereplők kompromittálták vagy manipulálták volna a szavazást", a voksolás rendben zajlik.
Az amerikai kormányzat - és magán kiberbiztonsági cégek - korábban többször arra hívták fel a figyelmet, hogy orosz kínai és iráni szereplők megpróbáltak behatolni politikusok, pártok és helyi választási szervezetek és irodák számítógépes rendszereibe. Ezt a keddi nap folyamán egyelőre nem tapasztalták - erősítette meg Chad Wolf.

A politikus megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint a déli Georgia állam egyik megyéjében kora reggel - nem sokkal a választási helyiségek megnyitása után - technikai problémák mutatkoztak, az elektronikus választási rendszer nem működött. A választási bizottság azonban azonnal kiküldött szavazócédulákat, így a helybéliek zavartalanul leadhatták voksaikat.

A sajtótájékoztatón a belbiztonsági minisztérium egyik munkatársa, Christopher Krebs elmondta: tudomása szerint egy-két helyről érkezett ugyan jelentés az elektronikus rendszer átmeneti zavarairól, de a rendszer az egész országban jól működik.

Az amerikaiak az ország 46-ik elnökét választják meg kedden, de teljes egészében újraválasztják a 435 tagú szövetségi képviselőházat és a szenátus egyharmadát, továbbá több tagállamban a helyi törvényhozást, illetve 11 tagállamban és két tengerentúli területen kormányzót is választanak. (MTI)