h i r d e t é s

“Charismatic Ordinariness:” Új média alapú feminista perspektívák Magyarországon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

“Charismatic Ordinariness:” Új média alapú feminista perspektívák Magyarországon

2018. május 03. - 06:58

 

A Közép-európai Egyetem (CEU) a május 2-a és 10-e között a CEU-n megrendezendő nemzetközi doktori konferenciának és tavaszi egyetemnek a keretében feminista kiállítást szervez fiatal magyar művészek munkáiból.

A “Charismatic Ordinariness” a hagyományos retrospektív kiállítás helyett egy médiumspecifikus feldolgozáson keresztül mutatja be a hazai nőművészek és női alkotók új generációját, akik a film (animáció és rövidfilm) és a fotográfia eszközeit használják. Ennek az új generációnak egyértelmű döntése, hogy feministának nevezi magát, vagy nőként beszél, a női szempontot aktívan forgatja, kommentálja. Mindez nem volt jellemző tíz éve, ezért mutatja együtt a kiállítás őket a középgeneráció néhány tagjával, akik konzekvensen dolgoztak ezzel a keretrendszerrel. A kiállított munkák valamennyien kommentálják a nők társadalmi helyzetét, a szocializációs sémákat, ugyanakkor beszélnek gyönyörről, vágyról és testiségről, vagy éppen családról, háztartásbeliségről és öregedésről – mindezt a női tekintet szempontjából. A feminista vagy női szempontú gyakorlatok működtetése fűzi össze őket, melyekkel a nőkkel szembeni előítéleteket, akár pozitív sztereotípiákat képesek megingatni – elsősorban a kérdezés, kibillentés, irónia és kritika eszközeivel.

 

A kiállítás hivatalos megnyitója:

Dátum:                                csütörtök, május 3.

Időpont:                             20.00

Helyszín:                            CEU alagsori kiállítótér (Budapest V., Nádor u. 15.)

A megnyitót fogadás követi.

 

Nyitó beszédet mond:

Jasmina Lukic, tanszékvezető, Társadalmi nemek tanszék, CEU, és

Oltai Kata, a “Charismatic Ordinariness” kiállítás kurátora

A kiállítás a nagyközönség számára május 3-tól május 17-ig, 10.00 és 20.00 óra között látogatható a CEU alagsori kiállítóterében (Budapest V., Nádor u. 15.).

 

Kiállító művészek:

Nadja Andrasev, Eperjesi Ágnes, Gáldi Vinkó Andi, Glaser Kati, Gőbölyös Luca, Lőrincz Réka, Piróth Tímea, Szilágyi Fanni, Tóth Luca, Vékony Dorottya, Verebics Ágnes, Zina

Kurátor: Oltai Kata

Szervező: Társadalmi nemek tanszék, CEU

Bővebb információ: https://www.facebook.com/events/833503496841210/ és

https://gender.ceu.edu/events/2018-05-03/charismatic-ordinariness-exhibition


 

h i r d e t é s