h i r d e t é s

Charles Michel kompromisszumos költségvetési javaslatot terjesztett elő

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Charles Michel kompromisszumos költségvetési javaslatot terjesztett elő

2020. július 11. - 07:13

Az EU vezetői hónapok óta először találkoznak majd szemtől szemben Brüsszelben, hogy megállapodjanak az EU hétéves költségvetéséről és a 750 milliárd eurós újjáépítési alapról.

Charles Michel, az EU Tanácsának elnöke - Forrás: Wikimedia Commons

Charles Michel, az EU Tanácsának elnöke számos, a tervhez kapcsolódó javaslatot fogalmazott meg, amelyek azt szolgálják, hogy az EU rugalmasabbá és egységesebbé váljon egy példátlan globális bizonytalanság idején.

"Nem a pénz elégetése a célunk, hanem a beruházások és a reformok. Befektetések és reformok, ezek a célkitűzések, hogy az európai projekt még inkább figyelembe vegye az éghajlati kihívásokat, a digitális kihívásokat, és ellenállóbbá tegye az Európai Uniót. Egy jobb Európát, egy robusztusabb Európát szeretnék. Ez minden polgár kötelessége egész Európában" - mondta sajtótájékoztatóján Charles Michel.

Az EU vezetői július közepére politikai megállapodást szeretnének a tervről, melynek összege 1800 milliárd euró.

De vajon elég-e a mai kompromisszumos javaslat az olyan tagállamok aggodalmainak csökkentésére, mint Hollandia, Ausztria, Svédország és Dánia - más néven "a fukar négy", akik úgy érzik, hogy már így is túl sokat fizetnek az EU-s költségvetésbe.

"Michel rámutatott arra, hogy a visszafizetési engedmények mind "a négy fukar", mind pedig Németország számára továbbra is elérhetők lesznek. Ez egy erőfeszítés arra, hogy az EU pénzügyei minden résztvevő számára tisztességesek maradjanak, miközben összehangolt és kiegyensúlyozott módon azt is jelenti, hogy az EU képes együttműködni pénzügyi szempontból oly módon, ahogy még soha" - értékelte a helyzetet Rebecca Christie, a Bruegel Intézet elemzője.

Az EU vezetőinek jövő heti csúcstalálkozóján egy másik fontos kérdés is napirenden lesz, mégpedig, hogy milyen szankciókat kell kivetniük azokra az országokra, amelyek folyamatosan semmibe veszik az EU törvényeit.

"A jogállamisággal kapcsolatban azt a feltételességet javaslom, hogy legyen lehetőségük a tagállamoknak minősített többséggel pénzügyi következményekkel járó döntés meghozatalára" - magyarázta Charles Michel.

A következő héten eljön az igazság pillanata az EU és a kompromisszumos tervek számára. (Euronews)