h i r d e t é s

Chicago történetében először leszbikus, fekete nőt választottak polgármesternek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Chicago történetében először leszbikus, fekete nőt választottak polgármesternek

2019. április 03. - 10:04

Chicagóban fekete nőt választottak meg polgármesternek kedden, az amerikai város történetében először. 

Forrás: nlcafe.hu

Lori Lightfoot nemcsak az első fekete, hanem az első nyíltan leszbikus nő is az Egyesült Államok harmadik legnagyobb városa élén. 

A korábban szövetségi ügyészként dolgozó Lightfoot függetlenként indult - akárcsak vetélytársa -, és kampányában azt ígérte, hogy felszámolja a várost uraló politikai összefonódásokat. A voksok 74 százalékával nyerte meg a választást. Chicagót az elmúlt nyolc évben Rahm Emanuel irányította, aki az előző elnök, Barack Obama kabinetfőnöke is volt a Fehér Házban, azt megelőzően pedig demokrata párti kongresszusi képviselő Washingtonban.

Vezetése alatt a város mély gazdasági válságba zuhant, drámaian megromlott a rendőrség és a fekete közösség közötti viszony, és a csaknem hárommillió lelket számláló Chicago az Egyesült Államok második legveszélyesebb városa lett. 

Az 56 éves Lightfoot személyében most majd olyasvalaki lesz a vezető, aki soha nem viselt választott hivatalt. Kampányában sikeresen győzte meg a választókat arról, hogy - mint kampányjelszavaiban fogalmazott -

fel kell rúgni a régi, sikertelenséget hozó status quót.

Az új polgármester elsősorban a feketék lakta, gettósodott városrészek rendbe tételét ígérte, elsődleges feladatának nevezte az erőszak visszaszorítását és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését. Győzelmi beszédében kedden este így fogalmazott:

Nagyhatalmú érdekcsoportok, nagyhatalmú pártgépezetek és nagyhatalmú polgármester ellenében győztünk. Megtörhetjük és meg is fogjuk törni a várost uraló korrupció végtelen láncolatát. 

Lori Lightfood ellenfele nem Rahm Emanuel, hanem az ő egyik pártfogoltja, a 72 éves Toni Preckwinkle, Illinois állam egyik megyéjének vezetője volt.

(MTI)