h i r d e t é s

Civilek gyűjtenek párnát és takarót az Országos Traumatológiai Intézetnek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Civilek gyűjtenek párnát és takarót az Országos Traumatológiai Intézetnek

2019. április 23. - 12:29

A Segítség Közvetítők nevű civil önkéntes csapat az egészségügy mindennapos problémáira keres egyszerű megoldásokat, ezeket pedig segítő akciók keretében juttatja el a betegekhez és az intzéményekhez. - írja a merce.hu.

Illusztráció: nepszava.hu Fotó: Németh András Péter

Legutóbbi akciójuk során 50 darab párnát szereztek be az Országos Traumatológiai Intézet baleseti intenzív osztálya számára. Mint azt az orszály főnővére elmondja az adomány átadásáról készült kisfilmben,

a baleseti intenzíven sajnos csak lepedő és takaró jut az ágyakra. Párna hiányában a frissen műtött betegek feje hátraszegődik, ami kényelmetlenséget és fájdalmat okoz, a beérkezett párnáknak köszönhetően viszont már mindenkinek komfortosabbá tudják tenni a kórházban töltött időt.
Az akciót az osztály főorvos-helyettesével és a főnővérrel is egyeztették, és úgy tűnik, másra is lenne igény: a csapat a továbbiakban takarókat gyűjt az osztály betegeinek. A gyűjtésben az Oltalom Karitatív Egyesület segít a civileknek, így aki szeretne segíteni, Budapesten a Dankó utca 11-ben leadhatja az adománynak szánt takarókat (fontos, hogy jó állapotú használt, vagy új takarókra van szükség).

Ez egy igencsak pozitív példa az egészségügyi intézmények és a civilek együttműködésére, ugyanis a jószándék ellenére nem mindenhol veszik át vagy használják az adományokat.
Az utóbbi időben sok hír szólt például a Heim Pál Gyermekkórház körüli ágymizériáról.

Ahogy arról beszámoltunk, március elején édesanyákat tömörítő érdekvédelmi csoportok tiltakoztak a Heim Pál Gyermekkórház előtt, miután a kórház vezetése nem volt hajlandó használni azokat az adományágyakat, amelyek lehetővé tennék, hogy a beteg gyermekük mellett éjszakázó szülőknek ne a földön, 4500 forintért bérelt szivacságyakon kelljen aludniuk – holott Székely László ombudsman tavaly decemberben arra figyelmeztetett, nem fér össze a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogával, ha a szülők csak térítés ellenében maradhatnak a gyerekek mellett.

Szerencsére azért itt is akadt pozitív példa: az „Ágyat az anyukáknak”akció keretében a több mint 5 millió forint beérkező adományból 30 gyerekkórház számára több mint 300 ágyat szereztek be, a kórházak túlnyomó többsége átvette és használja is őket. A budapesti Bethesda Gyermekkórház és a Semmelweis Egyetem Bókay utcai Gyermekklinikájának vezetése is nyilvános köszönetet mondott a fekhelyekért.

A civilek összefogásának másik nagy eredménye pedig, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nem sokkal később közölte, soron kívül, még az első negyedévben elindul a szülők elhelyezésére szolgáló ágyak beszerzése.

A párnagyűjtő akció is azt mutatja, működhet a civil segítség, ha hagyják. Az pedig nem kérdés, hogy szükség van-e rá.

merce.hu


Kommentelne? Kattintson ide!