h i r d e t é s

Csak külföldön kell fizetni az egészségügyi ellátásért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Csak külföldön kell fizetni az egészségügyi ellátásért

2018. október 23. - 07:06

 

Cáfol a NEAK.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szerint hazugság, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért. Az alapkezelő azok esetében javasol változtatást, akik a Magyarországon kiadott EU-kártya terhére rosszhiszeműen és jogalap nélkül veszik igénybe külföldön az ellátást.

A szervezet a Népszava cikkére reagált, miszerint a kormányzat egy új jogszabály-javaslattal az elmaradt járulék helyett a kezelés díját szedné be azoktól, akiknek rendezetlen volt a biztosítási jogviszonyuk, amikor orvoshoz fordultak. A NEAK szerint a lap minden indok nélkül riogatja az ellátásra szoruló betegeket.

Nem készült jogszabály-módosító javaslat arra vonatkozóan, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásért. Az ellátás továbbra is térítésmentes azoknak a biztosítottaknak, akik érvényes taj-számmal magyar közfinanszírozott szolgáltatónál veszik azt igénybe.

A szervezet által javasolt jogszabálytervezet azokra a más ország biztosítási rendszeréhez tartozó, korábban magyar biztosítottakra vonatkozóan tartalmaz pontosító rendelkezést, akik a Magyarországon kiadott EU-kártya terhére rosszhiszeműen és jogalap nélkül veszik igénybe külföldön az ellátást. Nekik fizetniük kellene azért. A kormány által még nem tárgyalt és nem elfogadott előterjesztést az uniós rendelkezések betartása érdekében javasolta a NEAK. (MTI) / magyarnarancs.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s