h i r d e t é s

Csaknem 380 millió forintba kerültek Orbán külföldi útjai 2020 januárja óta

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Csaknem 380 millió forintba kerültek Orbán külföldi útjai 2020 januárja óta

2022. december 06. - 05:48

Bár a kormány rendre tagadja, hogy az Airbus A319-es repülő kormányzati gép lenne, kevesebb mint három év alatt huszonnégyszer utazott vele a miniszterelnöki delegáció.

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Csaknem 380 millió forintba kerültek a miniszterelnök külföldi útjai 2020 januárja óta – írja az rtl.hu. A lap információi szerint Orbán Viktor a hivatalos tárgyalásaira minden harmadik alkalommal a „nem kormánygépként” használt, állami tulajdonban lévő Airbus A319-es géppel repült.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közérdekű adatigénylésre adott tájékoztatást, ebből többek között kiderült, hogy:

  • 2020 januárja és 2022 augusztusa között Orbán Viktor kormányfő a hivatalos látogatásai miatt több mint száz napot töltött külföldön.
  • Ezalatt az idő alatt a miniszterelnöki delegáció szálláshelyeire 220 millió forintot költöttek, az utazási költségek pedig 140 millió forintra rúgtak.
  • A több mint 70 út során a delegációk tagjai összesen 15 millió forintnyi napidíjat számoltak el.

A szállások költséget többnyire 100 és 200 ezer forint között mozogtak. Azonban amikor idén januárban egy 7 fős delegációval utazott Orbán Párizsba (hogy Nicolas Sarkozy korábbi francia köztársasági elnökkel tárgyaljon), akkor fejenként csaknem 750 ezer forintot számoltak el szállásköltségre. Azt nem közölték, hogy ezen az úton kik kísérték el a miniszterelnököt, csak azt lehet tudni, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda három munkatársáról, valamint három biztonsági őrről volt szó.

Hiába kérdezte meg az rtl.hu Havasi Bertalant, a kormányfő sajtófőnökét, hogy mi eredményezte a fejenként a 750 ezer forintos kiadást ezen az úton, nem kaptak választ a megkeresésükre.

De nemcsak kiugróan magas, hanem irreálisan alacsony összegeket is talált a lap a külügyminisztérium által megosztott adatok között. Mikor februárban Brüsszelbe látogatott Orbán, csak 137 ezer forintot számoltak el útiköltségként, pedig összesen 15 ember utazott.

Bár a kormány rendre tagadja, hogy az Airbus A319-es repülőt „kormánygépként” használná, azonban a külügyminisztérium által közölt adatok szerint a vizsgált időszakban Orbán összesen 24 alkalommal ezzel a géppel utazott.

Ez azt jelenti, hogy a külföldi utak nagyjából harmadában különgéppel repült a miniszterelnök, a többi esetben a tárca vásárolt repülőjegyeket. Orbán Viktor nemrég egy a magyar határtól alig 80 kilométerre fekvő városba is ezzel a 150 fős különgéppel utazhatott.


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky