h i r d e t é s

Csalódott Brüsszel a magyar reformokat látva, bőven van még tennivalónk

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Csalódott Brüsszel a magyar reformokat látva, bőven van még tennivalónk

2019. február 27. - 14:47

 

Rá kell feküdnie Magyarországnak a gazdaság versenyképességének javítására, mert a csökkenő munkakínálat mellett csak így tud tovább közeledni az európai életszínvonalhoz az ország - hangsúlyozza ma kiadott országjelentésében az Európai Bizottság. - írja a Portfolio

Forrás: nepszava.hu

A brüsszeli testület egyúttal azt is megállapította, hogy a tavaly nyáron az Európai Tanács által kiadott országspecifikus ajánlásokat csak korlátozottan hajtotta végre a magyar kormány, ami azt jelenti, hogy míg 1-2 területen lát mérsékelt előrelépést a javasolt reformok irányába, addig számos területen csak minimális az előrelépés, vagy teljesen hiányzik. 

A testület továbbra is szorgalmazza a magyar költségvetési deficit csökkentését a középtávú deficitcél felé, mert enélkül újra kissé emelkedhet a bruttó adósságráta a GDP arányában. A mai anyag alapján Magyarországnak április közepéig van ideje kidolgozni a szükséges anyagokat (reformrpogram, konvergenciaprogram, középtávú költségvetési terv), majd jönnek az újabb ajánlások. Mivel nem tud érdemi szankciókat kiróni az országra az EU, mert nincs se túlzott makrogazdasági egyensúlytalanság, se eurózóna-tagság, így a mai anyagot és az abból következő, tavasz végén várható újabb országspecifikus ajánlásokat is feltehetően csak korlátozottan veszik majd figyelembe a magyar hatóságok. Helyettük inkább a ma Orbán Viktor által bejelentett reformok és célkitűzések irányába igyekeznek majd versenyképességi és egyéb lépéseket tenni a magyar hatóságok a saját tempójukban.

További részletek a Portfolio cikkében >>


 

h i r d e t é s