h i r d e t é s

Csaltak a tao-pénzekkel, büfésnek jelentettek be profi focistát

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Csaltak a tao-pénzekkel, büfésnek jelentettek be profi focistát

2020. február 19. - 12:22

 

Egyes klubok leleményesen használták fel a támogatásokat. Eddig 32 klubot jelentett fel az MLSZ.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Mire a taopénzek ellenőrzésének feladata átkerült a Magyar Labdarúgó Szövetséghez, már 50 milliárd forintnyi közpénz áramlott a magyar futballba. Pedig sejthető, hogy sok egyesületnél nem úgy költötték el az utánpótlás- és infrastruktúra-fejlesztésre kapott több tíz-, vagy akár százmilliós taopénzeket, mint kellett volna. Eddig 32 egyesületet jelentettek fel, és egy esetben már vádemelés is történt – írja az Index.

A visszaélésekre jó példa néhány olyan klub, amelyek esetében nyilvánosságra is került a szabálytalanság, de ennél jóval több hasonló eset történhetett a taorendszer 2011-es bevezetése óta:

  • Az NB III.-as Ózdi Kohász 250 millió forint taotámogatást kapott pályafelújításra. A pénz eltűnt, a tervezett beruházásból semmi nem lett.
  • A Szigetvári ZMSE 2011 és 2016 között 62 millió forintot taózott össze, de az öltöző felújítása csak papíron történt meg, és a digitális eredményjelző sem volt meg.
  • Az NB III.-as Nyírbátor 2011 és 2018 között 360 milliót gyűjtött össze tao formájában, de az egyesület nem tudott elszámolni a pályaépítésre kapott 200 millió forint taopénzzel.

A taotámogatások ellenőrzése azután pörgött fel, hogy 2014-ben átkerült a sportági szövetségekhez a feladat. Előtte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyik háttérintézménye, a Nemzeti Sport Intézet (NSI) végezte az ellenőrzéseket. Az NSI azonban mindössze a támogatások 15 százalékánál vizsgálta a felhasználás szabályosságát. Így egyes klubok még azután is évekig vígan taózhattak, hogy korábban nem tudtak elszámolni a lehívott támogatásokkal.

Az Index emlékeztetett arra, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség kizárólag a 300 milliónál kisebb összegű taoprogramokat ellenőrizheti, az annál nagyobb összegű támogatások szabályos felhasználását már az Emmi vizsgálja. A 300 milliónál kisebb taoprogramok teszik ki a programok 98 százalékát, összegszerűen viszont a maradék 2 százalék adja a támogatások 33 százalékát. Ez utóbbi 2011 és 2019 között 73 milliárd forintot jelentett.

Dürr Balázs, az MLSZ taoellenőrzésekért felelős vezetője szerint mostanra sikerült feldolgozniuk azt a lemaradást, amivel átvették az NSI-től az elszámolásokat, 2014 óta a taotámogatások 75 százalékát ellenőrizték. Tehát még mindig van 25 százaléknyi taopénz, amiről nem tudni, szabályosan lett-e elköltve.

2014 és 2019 között majdnem 8 ezer elszámolást és 60 milliárd forint taotámogatást ellenőrzött a szövetség. Jelen állás szerint ebből 3,13 milliárd forintot kell visszafizetniük az egyesületeknek.
Előfordult olyan eset, hogy

  • büfésnek, pályamunkásnak jelentettek be profi focistát,
  • az edzőtábor előtt hirtelen három új edzőt szerződtettek, papíron,
  • a csapatbusz sofőrje két helyen volt egyszerre a hivatalos iratok szerint,
  • nem tartottak meg egy tao-pénzből finanszírozott edzőtábort.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s