h i r d e t é s

Csepreghy Nándor megsértődött - nem bírja a kritikát

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Csepreghy Nándor megsértődött - nem bírja a kritikát

2017. szeptember 10. - 06:58

 

"Tudatlan és gazember" - így jellemezte Hadházy Ákost, az LMP társelnökét Csepreghy Nándor fideszes államtitkár, amiért az ellenzéki képviselő - szerinte - úgy támadta meg a Korábban Érkeztem Alapítványt, hogy annak működéséről fogalma sem volt. 

Forrás: 24.hu

A civil szervezet által összehívott három órás eseményen éles, személyeskedésig fajuló vita alakult ki a két politikus között. 

Rádi Katalin az alapítványt azután hozta létre, hogy kisbabája egy fertőzés után két hetet töltött a koraszülött intenzív osztályon. Egyedül volt anyaként, úgy érzete, nem jut hozzá a szükséges információhoz - mondta. A civilszervezet önkéntesei ma már rendszeresen látogatják a dél-alföldi osztályokat, rendezvényeikkel segítik az érintett családokat, részt vesznek a területtel foglalkozó orvosok és ápolók szakmai konferenciáin.

Szabó Miklós, a MagyarPerinatológiai Társaság elnöke elmondta, az évi 95 ezer újszülött közül minden tizedik idő előtt jön a világra, minden huszadik intenzív osztályra kerül, akár hónapokra is.

Bereczki Csaba, a szegedi gyermekklinika vezetője közölte, az intézet elsősorban az orvosi feladatokra koncentráló szakemberei és az alapítvány munkatársai négy-öt éve kezdték el a közös munkát.

A beszélgetésen elhangzott, 1,2 milliárd forintos uniós támogatást elnyerő projekt során az egységes módszertan elkészítése mellett a többi közt családokkal foglalkozó mentorokat képeznek ki. 1500 szakembernek, orvosnak, ápolónak, védőnőnek szerveznek tájékoztatót, 3120 hozzátartozónak adnak közvetlen segítséget. Három városban - Szegeden, Gyulán és Kecskeméten - mentorházakat alakítanak ki, ahol az egész családnak tudnak komplex szolgáltatást nyújtani. Az igényektől függően állandóan vagy alkalmi jelleggel ezek a 25 dél-alföldi járás mindegyikében elérhetőek lesznek.

Hadházy Ákos a programban  résztvevő szakértők magas óradíját kifogásolta, összehasonlítva a mentorok költségtérítésére tervezett havi 60 ezer forintos összeggel. Hangsúlyozta, az a célja, hogy a forrás valóban a rendkívül traumatizált családokat segítse. Az LMP-s társelnök kifejtette, a kitűzött célokkal messzemenően egyetért, ez a projekt szerinte azonban nem a megoldást segíti. Megjegyezte, egy pécsi és debreceni alapítvány is elnyert 600-600 millió forint támogatást hasonló célokra.
       
Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azzal támadta Hadházyt, hogy tudatlan és gazember, amiért úgy támadott meg kizárólag politikai haszonszerzés miatt egy kiemelten fontos feladatot végző alapítványt, hogy annak működéséről és az általa kétségbe vont pályázatról valójában fogalma sincs. Az államtitkár ezért nyilvános bocsánatkérésre szólította fel az ellenzéki politikust, amit azonban az ellenzéki képviselő megtagadott. (MTI) / nepszava.hu


 

h i r d e t é s