h i r d e t é s

Cukorbetegség megelőzése mára kudarcot vallott

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Cukorbetegség megelőzése mára kudarcot vallott

2015. november 13. - 15:27
0 komment

 

A Diabétesz Világnap minden év november 14-én ünnepeljük. Bár nem a cukorbetegség miatt örülhetünk, hanem Frederick Banting miatt, aki ezen a napon született és akinek Charles Besttel közös munkájuk révén 1922-ben felfedezték az inzulint. A Világnapot a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és tagszervezetei rendezik meg világszerte.

Forrás: antalvali.com

Inzulin miatt ma több 100 millió ember élhet

A világnak nagy szüksége volt erre a felfedezésre, hiszen akkor még nem gondolhattuk, hogyekkora méreteket ölt majd a cukorbetegség a mindennapjainkban. A legtöbben a 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, ami az elhízáshoz nagyon szorosan köthető. Kísértetiesen hasonlít a cukorbetegség elterjedése és az élelmiszeripar robbanásszerű fejlődése az elmúlt évtizedekben. Nemes egyszerűséggel úgy fordíthatnánk le, hogy minél több lett a boltban kapható élelmiszer, ami már félkész és feldolgozott állapotban került be, úgy növekedtek a cukorbetegek száma is. Mennyivel egyszerűbb bemenni a boltba és megvenni valamit, mint kimenni a földekre és kapálni. Nyilván enélkül a fejlődés nélkül ma nem így élnénk, mint most - írja Teremy Alex.

A cukorbetegség mára népbetegségi járvány

2006. december 20-án az ENSZ Közgyűlés elfogadta a 61/225. sz. Határozatot, ami szerint a cukorbetegség krónikus, életminőséget rontó és költséges mivoltára hívja fel a figyelmet. Diabétesz Világnapot legelőször 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. 2006-ban már az ENSZ is belátta, hogy valamit lépni kell a cukorbetegség ügyében, mert egyre nagyobb teret hódít magának.

Míg 1985-ben a kb 30 millió cukorbeteg volt a világon,
addig 2000-ben már 160 millió,
2007-ben 246 millió,
2012-ben 371 millió,
2013-ban 382 millió,
és a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) 2035-re 592 millióra becsli a cukorbetegek számát.

A diabétesz megelőzése nem segít

Miről van itt szó? Minden szervezet a megelőzésre hívja fel a figyelmet, hogy mit és hogyan kellene csinálni vagy épp min kellene változtatni, hogy ne alakuljon ki a 2-es típus cukorbetegség. Azonban, mint a legtöbb esetben a megelőző intézkedések nem segítenek, hiszen láthatjuk, hogy évről évre emelkedik a cukorbetegek száma, annak ellenére, hogy mennyire naprakészek vagyunk már a témában. A legtöbben úgy gondolják, hogy velük ez úgysem fog megtörténni és inkább homokba dugják a fejüket. Az ez ügyben mutatott reklám filmek és marketing anyagok nem segítenek, hiszen mindenki tudja, ezek azért készültek, hogy elrettentessék az embereket, magyarán mások akarják megmondani, hogy mit csinálj és mit nem.


Forrás: dietmaker.blog.hu

A diabétesz megoldásának lehetősége

A cukorbetegség visszaszorítására két dologra lenne szükség: ha már figyelem felkeltő anyagokat mutatunk, akkor nagyon fontos, hogy hitelesen legyen és valódi esetet mutasson be. Ha látnánk, hogy valaki a cukorbetegség miatt vakul meg és hal meg, akkor kétszer is meggondolnánk, hogy ebéd után még sütemény után nyúljunk. A másik, hogy meg kell adóztatni a cukrot. Minél magasabb a cukor ára, annál magasabb lesz a hozzáadott cukortartalmú élelmiszerek ára, így akik ilyeneket vásároltak eddig biztos, hogy kevesebbet fognak venni. A házi süteményekbe is nyilván kevesebb fog kerülni hiszen a cukor nem létfontosságú hozzávaló. Természetesen nem lesz "olyan finom" az a sütemény, de csak azért gondoljuk majd így, mert már hozzászoktunk a cukros ízhez. A cukor nélküli ízeket is meg lehet szokni, hiszen régen nem is volt cukor.

Most mondhatnám: "hogyha te sem szeretnéd, hogy betoppanjon az életedbe a diabétesz, akkor kérj diéta tanácsadást", de mint írtam, megelőzni senki sem szeret, hiszen veled ilyen nem történhet meg. Ezért inkább azt mondom, hogyha már kialakult a cukorbetegséged, akkor fordul hozzám, mert van visszaút.

 

dietmaker.blog.hu / Teremy Alex


 

h i r d e t é s