h i r d e t é s

Debrecen szégyene

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Debrecen szégyene

2016. október 14. - 07:58
0 komment

 

Közel egy hónapja írtam Debrecenben, a Ruyter utca és a Pogány utca sarkán található szelektív hulladéktároló illetve a környékén uralkodó elképesztő állapotokról. Csütörtökön ismét arra volt dolgom, gondoltam megnézem, történt-e változás.

Már messziről látszódott, hogy a helyzet nem változott. Debrecen kertvárosi részén továbbra is szeméttelep működik.Mindenféle szemét volt ott ismét, a szelektívnek mondott tárolók dugig voltak tömve mindenféle, nem odavaló szeméttel. 

A környéken lakók közül -mikor látták, hogy fotókat készítek-többen odajöttek. Ömlött belőlük a panasz. Elmondták hogy amit látunk, az még "rendnek" látszik ahhoz képest amilyen állapotok itt általában vannak. Ide hordják sokan az építési törmeléket, a konyhai szemetet, szinte mindent, amire otthon már nincs szükség. Elmondásuk szerint a bűzt gyakran még a közeli lakásokban is lehet érezni.Egy középkorú hölgyből ömlött a panasz. Elmondta, hogy többször jelezték már az önkormányzatnak az áldatlan körülményeket,hiába.Az illetékesek részéről -szerinte-még csak próbálkozás sem történt a szeméttelep felszámolására.

Jómagam tudom, nincs sok esély arra, hogy egyik napról, a másikra "óriási" változás történjen. De apró lépésekkel lehet segíteni abban, hogy környezetünket ne rondítsák szeméthegyek. Egyik a szemléletformálás, egy ekkora városban erre kell lenni pénznek. Ha gonosz akarok lenni, akkor ami pénzt nemrégen a város elvert a népszavazási kampányra, milyen jó lett volna-többek között- a környezetünk védelmét népszerűsítő kiadványokra. A másik egyszerű megoldás, ha tavasszal, ősszel gyűjtőkonténereket helyeznének el a kertvárosi részen a zöld, majd az őszi levélhulladéknak, nyesedéknek. A kamera megoldás az utak mellett bevált, sokkal kevesebb a szemét például a négyes út mellett, mint mondjuk egy éve volt. Vannak polgárőrök, akik segíthetnek. A közterület felügyelőket is jobban lehetne igénybe venni az ilyen gusztustalan lerakóhelyek megszüntetésében.Sokan elmondták, hogy általában este, autókkal hozzák válogatás nélkül a szemetet. Ha néhány ilyen autóst megbüntetnének, előbb-utóbb híre lenne. De a Debrecen Tv is sokat segíthetne, úgy tudom elég sokan nézik a városban. Sok-sok kisebb, nagyobb lehetőség lehetne, de ahhoz a város vezetésének a komoly szándéka, elhatározása is kellene. Vajon a körzet önkormányzati képviselője hol van ilyenkor? Nem tud róla, hogy a választókerületében szelektív tárolónak álcázott szemétlerakó található? Úgy gondolom, ha az önkormányzat vezetése úgy "beleállna" a "Tiszta Debrecenért " mozgalom elindításába, mint tették azt az elmúlt hetekben a népszavazási kampányban, akkor akár rövid időn belül már eredményeket lehetne felmutatni. "Csak" a jövőnkről van szó.

(a mellékelt fotók szeptember 17-én, illetve október 13-án készültek az írásban szereplő helyszínen)

 

Budácsik Lajos


 

h i r d e t é s