h i r d e t é s

December 3. a fogyatékossággal élő emberek világnapja

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

December 3. a fogyatékossággal élő emberek világnapja

2021. december 03. - 14:52

Ma Magyarországon csaknem egymillió embert érint a fogyatékosság ügye. A magyar kormány olyan társadalomért dolgozik, amelyben a fogyatékossággal élő és az ép ember egyaránt megtalálja helyét - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Az Emmi a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából azt írta: a kormány célja, hogy mindenki, aki szeretne, a lehetőségeihez mérten munkát végezhessen, munkajövedelemből tartsa el magát és családját.

Hangsúlyozták, hogy a kormány 2021-ben 50,1 milliárd forinttal támogatja a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató akkreditált munkáltatókat.
Jelentős változásnak nevezték, hogy idén a rehabilitációs hozzájárulás szempontjából előírt kötelező 5 százalékos foglalkoztatási szintbe már beszámíthatók a munkáltatónál alkalmazott, a megváltozott munkaképességűeket segítő mentorok, továbbá az oktatásból kikerülő sajátos nevelési igényű fiatalok, illetve a felsőoktatásból kikerülő, fogyatékossággal élő hallgatók is, 23 éves korukig.
Szintén az idei évtől szűnt meg a rehabilitációs és rokkantsági ellátás folyósításánál a minimálbér 150 százalékát elérő átlagos havi jövedelemszerzési korlát - ismertették.

Hozzátették: a 2020-ban indított Érték Vagy! programmal a megváltozott munkaképességűek és a fogyatékkal élők értékeire hívják fel a figyelmet, valamint miniszteri elismerést is létrehoztak a foglalkoztatásukért végzett kiemelkedő tevékenység díjazására.
Az Emmi közlése szerint az intézkedéseknek köszönhetően a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya 2010 óta 18 százalékról 44 százalékra nőtt. Ma mintegy 160 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik Magyarországon - írták.

Kitértek arra is, hogy a kormány kiemelten kezeli a fogyatékossággal élő gyermeket nevelők helyzetét. Folyamatosan emelik az ápolási díjat, és 2019-től az önellátásra képtelen gyermekek szüleinek bevezették a gyermekek otthongondozási díját (gyod), melynek összege 2022-re eléri a minimálbér szintjét.
A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásából az 50 százalékos, legfeljebb hárommillió forintos kedvezmény pedig már nemcsak a mozgáskorlátozottak életét megkönnyítő akadálymentesítésre vehető igénybe, hanem más fogyatékosság vagy súlyos egészségkárosodás esetén is elérhető a mindennapi életvitelt megkönnyítő átalakításokra.

Szintén a családok terheit csökkenti a tartósan beteg, fogyatékossággal élő gyermekek - valamint alacsony családi jövedelem esetén testvéreik - ingyenes bölcsődei és óvodai étkeztetése, illetve az iskolai 50 százalékos étkeztetési kedvezmény.

A közleményben ismertették a kommunikációs akadálymentesítés területén megvalósult fejlesztéseket, köztük a siketeket segítő Kontakt, a vakoknak kifejlesztett Távszem, valamint az autistákat támogató Data szolgáltatást, továbbá a mozgáskorlátozottaknak készített speciális programokat és eszközöket.

Kiemelték: az Országgyűlés tavaly július óta a magyar jelnyelvből tett nyelvvizsgát államilag elismertnek minősíti, ezzel is támogatva a társadalmi integrációt, valamint a szakemberképzést. (MTI)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s