h i r d e t é s

Dollármilliárdokat érő sugárveszélyes anyagot foglaltak le Ankara közelében

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Dollármilliárdokat érő sugárveszélyes anyagot foglaltak le Ankara közelében

2018. március 20. - 12:40

 

Több milliárd dollárt érő, csaknem másfél kilogramm sugárveszélyes kaliforniumot foglalt le, négy embert pedig őrizetbe vett a török rendőrség Ankara tartományban egy úti ellenőrzés során - jelentette az NTV török hírtelevízió hétfőn.

Illusztráció: blikk.hu

A török rendőrség egyelőre nem erősítette meg a tévécsatorna értesülését.

Az NTV szerint a hatóságok korábban egy bejelentést követően kezdték el megfigyelni az előállítottakat. A rendőrül Ankara külterületén, Pursaklar településen állították meg a gyanúsítottak autóját, amelyben összesen 1441 gramm kaliforniumot találtak.

Az NTV értesülése szerint ennek a mennyiségnek a piaci értéke mintegy öt és fél milliárd dollár. A csempészek 72 millió dollárért próbálták meg külföldre értékesíteni

- számolt be róla a hírtelevízió.

Az anyag Oroszországból került Törökországba, illegális úton.

Az NTV információi alapján a radioaktív kalifornium a természetben nem fordul elő, ugyanakkor egyike a legdrágább és legveszélyesebb kémiai elemeknek. Atomreaktorokban használják. Stratégiai jelentősége miatt csak korlátozott mennyiségben állítják elő, kizárólag Oroszországban és az Egyesült Államokban.

Egy gramm kalifornium értéke négy millió dollár. Nevét a Berkeley-ben található Kaliforniai Egyetemről kapta, ahol négy amerikai kémikus először állította elő mesterségesen 1950-ben.

(MTI)


 

h i r d e t é s