h i r d e t é s

Donald Trump brutálisan eladósodott, közel az anyagi katasztrófa

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Donald Trump brutálisan eladósodott, közel az anyagi katasztrófa

2020. november 24. - 08:30

Hatalmas adósságot halmoztak fel Donald Trump cégei az elmúlt évek alatt, emellett minden jel arra mutat, hogy az elnök újraválasztási kampányának költségvetése is jelentős mínuszba fordult, az elhúzódó jogi csatározás miatt pedig folyamatosan nő a tartozásuk mértéke. - írja a Portfolio

Donald Trump - Forrás: Financial Times

Trump milliárdos, de vagyonának nagy része egy évek óta veszteséget termelő ingatlanbirodalomban hever, melyet nem lehet egyik pillanatról a másikra likvidálni. Pedig valamilyen megoldást ki kell majd találnia, hogy gyorsan pénzhez jusson, hiszen 1,1 milliárd dolláros vállalati adósságából mintegy 400 millió dollárt pár éven belül vissza kell törlesztenie. A januárban leköszönő elnöknek állítólag van már néhány új üzleti ötlete, de hosszabb távon nehezeítheti a helyzetét, hogy egy régi, bizalmas üzleti partnere, a Deutsche Bank szakítani akar vele.

Hatalmasra hízott Trump adóssága

Financial Times forrásai szerint a Trumphoz tartozó vállalkozások teljes adóssága 1,1 milliárd dollár lehet, a Washington Post a napokban írt arról, hogy ebből úgy 400 millió dollárnyi összeget két éven belül törlesztenie kell.

Trump vállalatain keresztül

  • 330 millió dollárral tartozik a Deutsche Banknak, ebből kb. 280 millió dollár törlesztése lesz négy éven belül esedékes,
  • cégei kb. 257 millió dollárnyi kötvényt bocsátottak ki,
  • 447 millió dollárnyi közvetett tartozása van egy ismeretlen hitelezőnek vagy hitelezőknek a Vornado ingatlanalapon keresztül,
  • ezen kívül még kb. 25 millió dollárral tartozik kisebb-nagyobb bankoknak és hitelezőknek.

Az ismert vállalati adósságállományon kívül Trump 2020-as elnökválasztási kampánystábja is felhalmozott még ismeretlen mennyiségű tartozást. Már ezzel kapcsolatosan is elkezdtek szivárogni az adatok: a texasi El Paso városának például 2019 óta tartozik az elnök kampánystábja 500 ezer dollárnyi összeggel, de nagyon úgy tűnik, hogy ez csak a jéghegy csúcsa.

Az ABC forrásai szerint a Trump-kampánystáb és a republikánus párt újraválasztást támogató csapata 1,6 milliárd dollárt gyűjtött Trump kampányának támogatására, a keretösszeg nagy része már október közepére elfogyott.

Összesen 223 millió dollár maradt az elnökválasztás utolsó három hetének hajrájára, ebből az összegből Trump stábja alig 43 millió dollárral rendelkezett közvetlenül.

Nehéz elképzelni, hogy a kampány legintenzívebb időszakára be tudták osztani ezt a minimális összeget, ha 10 hónap alatt a pénz 85%-a elment.

Ráadásul a kiadások növekedése még mindig nem állt le: a Trump-kampány elhúzódó jogi csatározásai miatt a következő hetekben, hónapokban még tovább nőhet a stáb tartozásának teljes összege. Csak Wisconsinban például 7,9 millió dollárt kell leraknia a stábnak, ha újraszámlálást akarnak, ebből mintegy 3 millió dollárt fizettek eddig ki.  Erre jönnek még rá a perköltségek, médiaköltségek, ügyvédi díjak, esetleges kártérítési összegek.

Az egyelőre nem világos, hogy a kampánystáb által felhalmozott tartozásért milyen jogcímen felel Donald Trump, vagy hogy bevonható-e az elnök vagyona egy esetleges fizetésképtelenségi helyzet rendezésébe. 

További részletek a portfolio cikkében >>


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky