h i r d e t é s

Donald Trump is elmondta beszédét a CPAC-on

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Donald Trump is elmondta beszédét a CPAC-on

2022. augusztus 07. - 10:31

A közelgő választások megnyerését nevezte a konzervatív erők legfontosabb feladatának Donald Trump volt amerikai elnök helyi idő szerint szombaton az egyesült államokbeli Dallasban, az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján (CPAC) felszólalva. Trump szerint csak a konzervatívok menthetik meg a társadalmat a közelgő válságoktól.

Trump és Orbán 2022. augusztus 2-án. - Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

A texasi seregszemle - amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is nyitóbeszédet mondott csütörtökön - a volt elnök felszólalásával fejeződött be - írja az MTI.

Kétórás beszédében Donald Trump úgy vélte, hogy az ország a demokraták két évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta hanyatlásnak indult, csupán a konzervatívok menthetik meg a társadalmat a közelgő válságoktól, és ahhoz, hogy ezt megtegyék, a politikának vissza kell nyernie a társadalom bizalmát.

Amerika felemelkedik a republikánusokkal

A legfontosabb feladatnak a novemberi, úgynevezett "félidős" kongresszusi választások megnyerését nevezte, szerinte Amerika felemelkedése ezzel kezdődik, és 2024-ben az elnökválasztáson remélt republikánus sikerrel folytatódik.

Trump ismét emlékeztetett arra, hogy amikor - tavalyelőtt - másodszor indult a választáson, jobb eredményt ért el, mint először, amikor meg is nyerte. A konzervatív erőkkel együtt folytatja a munkát annak érdekében, hogy az országot ismét "naggyá, erőssé és biztonságossá tegyék. Ezúttal sem jelentette azonban egyértelműen be, hogy indul a következő választáson.

A jelenlegi elnököt, a demokrata Joe Bident számos alkalommal bírálva megismételte azt az álláspontját, hogy az amerikai rendszert "fokozatosan tönkreteszik", az előző elnökség alatt elért eredményeket visszájukra fordítják. Ezért szerinte a "radikális baloldalt a feledésbe kell taszítani".

Börtönbe kell vetni az illegálisan érkezőket

Beszédében Trump kemény fellépést követelt a bűnözők ellen, különös tekintettel a kábítószer-kereskedőkre. Kormányzata idején az amerikai határ a legbiztonságosabbá vált történelme során, most viszont már "a világ legrosszabbja". "Meg kell állítani az inváziót déli határunkon", az illegálisan érkezőket vissza kell küldeni vagy börtönbe juttatni, a visszaesőket pedig példátlanul szigorú büntetésekkel kell sújtani - idézte Trumpot az MTI.

Reformokra szólított az amerikai választási rendszerben, és új szabályokat sürgetett korrupció ellen, mert "a jelenlegi rendszer beteg", és úgy vélte, a jelenlegi vezetés a médiában cenzúrát alkalmaz. Fontosnak mondta, hogy megvédjék a szülők jogait, és álláspontja szerint az oktatást is meg kell tisztítani, a gyermekeket meg kell védeni a gender-ideológia terjedésétől.

Trump szerint a gazdaság összeomlóban van

Azt is hangoztatta, hogy elejét kell venni a további adóemeléseknek, a szárnyaló inflációnak, mert a gazdaság "összeomlóban van", és lépéseket kell tenni az energiaárak mérséklése érdekében.

Leszögezte, hogy a külpolitikában is vissza kell térni az "Amerika az első" jelszóhoz, mert az Egyesült Államok elvesztette vezető helyét, és csökkenteni kell az ország függőségét másoktól. Trump bírálta, hogy a nemzetközi erők kivonultak Afganisztánból, és azt is Biden szemére vetette, hogy hagyták Oroszország háborúját folytatódni Ukrajnában. Bírálta Nancy Pelosi demokrata házelnök minapi tajvani látogatását, és megismételte a mostani konferencia azon jelszavát, hogy a közelgő választásokon Pelosit le kell váltani posztjáról, és a kongresszusnak republikánus többségűvé kell válnia.

A Conservative Political Action Conference amerikai konzervatív seregszemle - zömmel szélsőséges felszólalókkal és szervezetekkel - , amelyet 1974 óta rendeznek meg. A dallasi konferencián Orbán Viktor magyar kormányfő mondta ez egyik nyitóbeszédet, szerinte 2024-ben mind az Egyesült Államokban, mind az Európai Unióban fontos választásokat tartanak, és ezek fogják "meghatározni a nyugati civilizációért vívott csata két frontját", ezekre kell felkészülniük a konzervatív pártoknak - írta a magyar állami hírügynökség. (Napi.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky