h i r d e t é s

Egészséges újszülöttet hagytak a kecskeméti kórház főbejáratánál

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egészséges újszülöttet hagytak a kecskeméti kórház főbejáratánál

2018. november 09. - 06:35

 

Egészséges kisfiút hagytak a kecskeméti kórház főbejárata mellett található csecsemőmentő inkubátorban, szerda hajnalban. 

Inkubátor - Forrás: MTI

Az ATV Híradójának az újszülött osztály vezetője elmondta: a gyermeket sapkában, teljesen ellátva, megetetve tette valaki az inkubátorba. A kisbaba jól van, 3-4 hét múlva pedig örökbe fogadható lesz.

Izgalmas hajnala volt szerdán a kecskeméti kórház portásának. Felvillant ugyanis a sárga, majd utána a csengő kíséretében a piros lámpa is. Ez a három jelzés együtt azt jelenti, valakit betettek a szomszéd helyiségben lévő inkubátorba. Ezután a protokoll szerint várnak még 5 percet a portások, majd szólnak a csecsemőosztályon dolgozóknak, hogy újszülöttet hagytak az inkubátorban.

„Sapka volt rajta, be volt bugyolálva, a köldökét ellátták, és meg is etette az édesanyja”

 – mondta Híradónknak Kelemen Edit, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kora-és Újszülött Osztályának vezetője.

A 3400 grammos, 53 centiméteres kisfiút Gábornak nevezték el, azt mondják: gyönyörűen eszik, teljesen egészséges és mindenki odavan érte. A doktornő szerint a baba pár órával azelőtt születhetett, hogy betették az inkubátorba.

„Az, hogy meghozták ezt a döntést az édesanya vagy valakivel közösen, az már egy hosszabb folyamat, erre nyilván készültek” – folytatta Kelemen Edit. Az osztályvezető szerint, ez jobb választás volt, mintha bármi más történt volna a babával.

Egy átlagos újszülött 3 napon belül hazamehet, Gáborka esetében ez nem így lesz, az ügyintézés miatt neki 3-4 hétig még a kórházban kell maradni, a gyámügyi eljárás után pedig örökbefogadó szülőkhöz kerülhet.

Az örökbefogadási eljárások során cél az örökbefogadható gyermekek számára a lehető legrövidebb időn belül igyekeznek megtalálni a megfelelő örökbefogadó szülőket, ez olykor mégis nagyon sokáig tart. A leendő szülőknek alkalmassági vizsgán kell részt venni, ez akár 6 hónapot is igénybe vehet.

Budavári Zita arról beszélt, egy alkalmassági határozat 3 évig érvényes, egy évvel meghosszabbítható. A Bölcső Alapítvány elnöke szerint nem törvényszerű, hogy ez idő alatt egy örökbe fogadni szándékozó házaspár sorra kerül, tehát az érvényességi idő alatt örökbe tud fogadni egy gyermeket.

A szakember elmondta, noha több a várakozó, mint a gyermek, aki örökbefogadásra vár, a magyarok 4-5-6 éves gyerekeket már nem szívesen fogadnak örökbe, tavaly ezért több mint 200 gyermek külföldi, legtöbb esetben olasz örökbefogadókhoz került. (atv.hu)


 

h i r d e t é s