h i r d e t é s

Egészségügy - Éger István beszólt a sztrájkra készülőknek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Egészségügy - Éger István beszólt a sztrájkra készülőknek

2018. február 27. - 12:05

"Akik azt állítják, hogy mindössze pár forinttal emelkedett a bérük, azok nem mutatták meg a bérjegyzéküket." - írja a nepszava.hu.

Fotó: Tóth Gergő Forrás: nepszava.hu

Éger István: akik azt állítják, hogy mindössze pár forinttal emelkedett a bérük, azok nem mutatták meg a bérjegyzéküket, azt, hogy voltak-e szabadságon és egyáltalán, hogy mi volt az előzménye az elmaradt emelésnek.

Nincs oka a sztrájk szervezésnek az egészségügyben, a dolgozók többsége jól járt a fizetésemeléssel, a tiltakozó szakszervezetek nagyítják föl a problémát

állította Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Magyar Hírlapnak.

Futárral küldte el hétfő kora délután Orbán Viktornak két ágazati szakszervezet – a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) – a sztrájk tárgyalások kezdeményezéséről szóló levelet. Az érdekvédők 15 pontban fogalmazták meg követeléseiket, s egyben jelezték azt is, hogy március 24-ére tüntetéssel készülnek.

Az ágazati bértárgyalásokból kihagyott két szakszervezet azonnali 50 százalékos béremelést, a pótlékok megduplázását, valamint új bértáblákat követel, olyat amelyben a legalacsonyabb kategóriában sincs kisebb összeg, mint az aktuális minimálbér.

Az érdekvédők szerint ugyanis az eddigi béremelésekkel nem sikerül úgy rendezni a szakdolgozók jövedelmét, hogy abból tisztességesen lehessen megélni. Például a bértábla aránytalanságai miatt volt aki egyáltalán nem kapott, vagy csak néhány forint béremelés jutott.

Az orvosi kamara elnöke szerint ez a pár forintos béremelés a dolgozók töredékét érintik, a többség jól járt. Hozzátette: akik azt állítják, hogy mindössze pár forinttal emelkedett a bérük, azok nem mutatták meg a bérjegyzéküket, azt, hogy voltak-e szabadságon és egyáltalán, hogy mi volt az előzménye az elmaradt emelésnek. Közölte, a FESZ nem mutatja be a hátteret és felnagyítja a problémát. 

Éger István szerint: legálisan, a sztrájktörvény megsértése nélkül ilyen rövid időn belül ad hoc jelleggel az egészségügyben szinte lehetetlen általános munkabeszüntetést tartani

- írja a lap.

nepszava.hu