h i r d e t é s

Egy település, ahol nem lopják el még a Mikulást sem!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egy település, ahol nem lopják el még a Mikulást sem!

2017. december 05. - 11:41

A nagycsaládosokat segítő egyesület, nem messze Budapesttől, a helyi vállalkozóktól gyűjtött 1% átutalásokból olyan eseményt is képesek összehozni, amelyet a családok vagy mikroközösségek sosem tudnának csinálni.

Képzeljünk el az erdő közepén egy tisztást, ahová hatalmas tábortűzhöz összehordták a fát, hogy az alapítvány támogatóinak és támogatottjainak, gyerekeinek, unokáinak, vagy csak egyszerűen az odajövő falusi gyerekeknek bevilágítsák.
Az alapítvány keresztény indíttatású, éppen ezért nem tolakodóan, de a jelenlévők kapnak a egész műsorhoz egy kis műveltséget javító bemutatást, mitől, és hogyan lett a Mikulás.

Ma egy világ kutatja északon, miközben az eredete a mai Törökországban van. Versek, énekek, zene, lilahagymás zsíros kenyérrel fűszerezve. A helyi gazdák elhozzák borukat forralva, pálinkájukat hidegen, mindezt ingyen jó szívvel kínálva a vendégeknek. Ismerősök és ismeretlenek, könnyedén beszélgetnek akár a rendezvényről, vagy az idei szüretről és a bor minőségéről. Érezhetően ebben a faluban a Budapestről betelepülteket is képesek voltak integrálni, a falu hagyományait továbbadták nekik. Az egyszerű hangosítás, vagy akár a megvilágítás, mind tükrözi azt, hogy vagy a jó szándék, vagy az apaság, nagyapaság gesztusaiként lettek megteremtve, de ugyan ez érződik az anyák és nagyanyák szendvicsein is.

Fantasztikus volt a Mikulás érkezése a frissen hullott hóban igaz lovakkal vontatott szánkóval, krampuszok társaságában siklott be a rét színpadának közelébe.
Hatalmas ovációval fogadta a majd 100 fős gyereksereg. Rend volt és szervezettség, együtt a spontaneitással és a vidámsággal, a picik a lovakat simogatták, beültek a szánba, még a nagyobbak tátott szájjal várták az először csak produkció ellenében kapható mikulás csomagot. Jó volt érezni a tiszta szeretetet. Elnézve a kis ünnepséget az jutott eszembe, hogy milyen egyszerű és tiszta dolog a szeretet az átgondolt polgári felelősség vállalás, az öröm, a produkció tisztelete. Jó volna, ha minden településen lenne egy ilyen lelkes csapat, akik napi munkájuk mellett tevékenyen segítenek azoknak, akiknek szüksége van, vagy lehet rá. A helyszínt szándékosan nem írom le, mert nem lenne jó, ha ez a bensőséges falusi ünnepség átalakulna egy pénzzel kitömött, árusokkal feltöltött búcsújárássá.

Szép este volt! Köszönet a szervezőknek!


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s