h i r d e t é s

Egy volt futballista és Tiborcz István neve is felbukkan a magyar oltóanyaggyár történetében

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Egy volt futballista és Tiborcz István neve is felbukkan a magyar oltóanyaggyár történetében

2021. január 04. - 14:01

 

Múlt év végén megalapították az Oltóanyaggyár Zrt.-t, immár egy cég áll a kutatások mögött. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Ötmillió forintos jegyzett tőkével tavaly év végén bejegyezték az Oltóanyaggyár Zrt.-t, amely cégnek a kormány meghatározó szerepet szán a magyar vakcinagyártásban. A cégnyilvántartás szerint a vállalat bejegyzése december 15-től hatályos. Az alapító a Debreceni Egyetem, a jegyzett tőkét pedig öt darab, egyenként 1 millió forintos névre szóló törzsrészvény alkotja.

A cég megalapítása időben szinte egybeesett a kormány határozatával, melyben "egyetértett azzal, hogy  a Debreceni Egyetem a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve végezzel el a koronavírus elleni nemzeti oltóanyag kifejlesztését". Még az előző évi költségvetést terhelve rögvest biztosítottak is 1,63 milliárd forintot a büdzsének az egyetemek, főiskolák finanszírozására szolgáló keretében, további 369,9 millió forintot pedig közvetlenül a Nemzeti Népegészségügyi Központ javára.

A hazai vakcinagyártásról először május táján jött hír, az Operatív Törzs akkor számolt be arról, hogy megkezdődött a munka, folynak a tesztelések, amit akkor ígéretesnek mondott Müller Cecília országot tisztifőorvos. Ezt követően az előző év végén jött újabb hír, akkor a Pénzügyminisztérium említette meg a nagyon fontos döntések között az Oltóanyaggyár megvalósításának előkészítését a 860 milliárd forintos év végi csomag részeként.

A cég székhelye megegyezik a Debreceni Egyetem címével. Főtevékenysége szerint épületépítési projekt szervezésével foglalkoznak, de felvették a tevékenységi körbe a lakó- és nem lakó épület építését, valamint a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadását, üzemeltetését. Vagyis csupa olyan tevékenységet, amely nem kapcsolódik szorosan a kutatómunkához, hanem annak infrastrukturális feltételeinek megteremtéséhez.

Ez alapján lehet, hogy projektcégről van szó, bár a közreműködők személye inkább a kutatási irányt feltételezi.

Az igazgatóság egy tagból áll, Prépost Eszter Anna a vezérigazgató. A felügyelőbizottságban hárman ülnek: Szabados Andrea, Kereki Edina és Takács Evelin. A női kvóta tehát maradéktalanul érvényesül.

Prépost Esztert az egyetem tudományos igazgatójaként említik korábbi beszámolók, az intézmény honlapján jelenleg a Felsőoktatási-Ipari Együttműködési Központ ügyvivő-szakértőként mutatják be. Az interneten elérhető életrajza szerint az orvosi egyetem elvégzése után multinacionális gyógyszeripari vállalatoknál dolgozott a gyógyszerfejlesztés, kiemelten klinikai vizsgálati területen. Karrierjének egy pontján közép-kelet-európai regionális vezetői pozíciót is betöltött. Ezt követően egy "magyar kockázatitőke alapkezelő kutató-fejlesztő vállalatnak" volt az ügyvezetője - klinikai fejlesztéseket irányítva. Aztán 2017-ben a Debreceni Egyetemen felsőoktatási és egészségipari együttműködésekért felelős tudományos igazgatói kinevezést kapott, mely során "számos, ipari partnerrel közös egyetemi projekt koncepcionális előkészítését és ütemezett kivitelezését felügyeli a szakmai megvalósítók irányításával, összesen 20+ milliárdos költségvetés felett diszponálva, kiemelten egészségiparra koncentrálva."

A cégadatokból visszakövethetően valóban nem lesz ismeretlen terep a vállalatvezetés Prépost Eszter számára, aki tulajdonosa, egyben vezérigazgatója a debreceni bejegyzésű, 20,8 millió forintos jegyzett tőkéjű BBS NanoMedicina Zrt.-nek, A vállalkozás korábban a Primus III. Kockázati Tőkealap tulajdonában állt - nem kizárt, hogy ez a cég megegyezik az életrajzban említett tőkealappal. A fő profil szerint biotechnológiai kutatással, fejlesztéssel foglalkozó BBS NanoMedicina egyébként a 2020-at megelőző öt évben (tavalyról még nincs beszámoló) veszteséges volt, 2019-ben például -52 millió forint adózott eredményt értek el.

Ennél korábbi, de ugyanarra a debreceni címre bejegyzett cég a BBS Nanotechnológiai Kutatási és Fejlesztési Kft., amelyik "Egyéb természettudományi, műszaki kutatássall, fejlesztéssel" foglalkozik kiemelten. Ennek a 3,1 millió forintos jegyzett tőkéjű vállalkozásnak is Prépost Eszter az ügyvezetője, míg a két tulajdonosa közül az egyik az előbb bemutatott BBS NanoMedicina Zrt., a másik pedig az Asianet Hungary Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Utóbbi a Bánó-családhoz kötődik, és üzleti kapcsolati hálójában szlovákiai cég is felbukkan.

Érdemes külön felhívni a figyelmet az Asianet Hungary Kft.-re, a cég ugyanis 2013 táján beleütközött az akkoriban "intenzív piacszerzésen" dolgozó - nem mellékesen Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető - Elios Zrt.-be. A felek között üzleti vita alakult ki - számolt be akkoriban az Átlátszó - mely perhez vezetett.

Visszatérve az aktuális cégügyekhez, a BBS Nanotechnológia Kft. 2019-es üzleti beszámolója szerint -32,6 milliós adózott eredménnyel zártak, de szemben a másik BBS-társasággal, voltak olyan éveik, amikor pozitív volt az eredményük. Mint például 2018-ban, amikor 351 millióval zártak.

A felügyelőbizottsági tagok céges múltja is tartogat érdekességet. Kereki Edina ugyanis tulajdonos egy olyan, felszámolás alatt lévő cégben -  a Deszab Trade Kft.-ben - ahol egyik tulajdonostársa Böőr Zoltán. Akinek a születési dátuma alapján szinte biztosan a korábbi labdarúgóról van szó. A Debreceni VSC-vel háromszoros magyar bajnok - de Újpesten is megfordult - focista utolsó profi évét 2015-ben zárta le a labdarúgásban. (mfor.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s