h i r d e t é s

Elbizonytalanítóak a kormányzati koronavírus-adatok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elbizonytalanítóak a kormányzati koronavírus-adatok

2020. augusztus 04. - 08:44

 

Nincsenek szinkronban a napi koronavírus-fertőzések számáról szóló hivatalos tájékoztatók és a sajtóban megjelenő adatok. Mivel utóbbiakat senki sem cáfolja, a kormányzati adatok hitelessége bizonytalan – mondta Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos. 

Falus Ferenc - Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nem lehet értelmezni a kormányzat által a koronavírus terjedéséről közzétett számokat, mert a médiumokban megjelenő, megerősítettnek tűnő, és meg nem cáfolt hírek a hivatalos adatok többszöröséről szólnak – mondta Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos. Példaként említette, hogy július 29-én az állami statisztika szerint tizenkilenc fertőzöttet találtak, 30-án és 31-én, mindkét napon huszonegyet, majd augusztus első két napjában kilenc-kilenc személynél mutatták ki a koronavírust. Ugyanakkor, augusztus 2-án az állami tévé arról számolt be, hogy egyetlen zártkörű családi rendezvényen harminchat ember kapta el a koronavírust, és százhúsz embert helyeztek karanténba, akiknek a teszteléséről egyelőre nincs adat, és korábban szintén tömeges fertőződés történt Mezőkövesden valamint Sátoraljaújhelyen is.

Falus Ferenc azt is megjegyezte, hogy augusztusban az eddig eltelt a három nap átlagában kétezer-hatszáz tesztet végeztek az országban, miközben Falus Ferenc szerint ennek többszörösére lenne szükség, nagyjából napi tizenötezerre.

A volt országos tiszti főorvos arról is beszélt, nagyon fél a szeptemberben kezdődő felsőoktatási szemeszterek előtt esedékes gólyatáboroktól, ezért nagyon örül, hogy néhány egyetem nem vállalja be ezek megrendezését. A gólyatáborokban azért elég nagy mértékű az alkoholfogyasztás, és vélhetően nem az lenne a jellemzőjük, hogy a résztvevők ügyelnének a szociális távolságtartásra – tette hozzá Falus Ferenc, aki továbbra is azt javasolja, hogy lehetőleg mindenki viseljen maszkot, főleg zárt helyen, mert szerinte ez a legfontosabb védekezési mód a fertőződés ellen. (klubradio.hu)


 

h i r d e t é s