h i r d e t é s

Eldőlt: az lesz az Európai Bizottság elnöke, akit Orbán már megfőzött

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Eldőlt: az lesz az Európai Bizottság elnöke, akit Orbán már megfőzött

2018. november 08. - 15:01

 

Manfred Weber készülhet az Európai Bizottság élére. - írja a magyarnarancs.hu.

Manfred Webernek, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusának (j2), akit megválasztottak az Európai Néppárt (EPP) úgynevezett csúcsjelöltjévé az Európai Bizottság elnöki posztjára gratulál Alexander Stubb korábbi finn kormányfő, aki október 2-án bejelentette indulását az EPP csúcsjelölti tisztségéért, hogy a párt európai parlamenti választási győzelme esetén ő lehessen az Európai Bizottság következő elnöke az Európai Néppárt kongresszusán a Messukeskus Kongresszusi Központban, Helsinkiben 2018. november 8-án. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Manfred Weber bajor kereszténydemokrata politikus lesz az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje a 2019-es európai parlamenti választáson: a párt helsinki kongresszusán a szavazatok több mint kétharmadát kapta meg Weber.

Webert Orbánt is támogatta, beszédében azt mondta, a Fidesz mellette áll. Érdekes azonban, hogy először a magyar kormányfő nem támogatta Webert, nem írta alá a támogató levelet, majd hirtelen megváltoztatta a véleményét. Rogán Antal, miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter október közepén bejelentette, hogy Orbán mégis támogatja Webert.

Weber korábban többször is bírálta Orbánt, ő maga is megszavazta a Sargentini-jelentést, de legutóbb azt mondta, tárgyalni akar a magyar kormányfővel, és nem szeretné kirakni a Fideszt a Néppártból. Weber azt mondta, nyomást fog gyakorolni Orbánra, hogy tartsa tiszteletben a demokratikus alapjogokat.

Az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint Orbán Viktor nem mutatott semmiféle kompromisszumkészséget a Sargentini-jelentésről szóló vitában

Manfred Weber szerint új fejezetet kell nyitni Európában.

Mivel várhatóan az Európai Néppárt szerezheti meg a legtöbb voksot a jövő évi EP-választáson, Webernek van a legnagyobb esélye arra, hogy 2019-től az Európai Bizottságot vezesse.

Ez mindenképpen jobb hír Orbánnak, mintha Weber ellenfelét, Alexander Stubb finn politikust választották volna meg, ő ugyanis kizárta volna a Fideszt a Néppártból.

magyarnarancs.hu


 

h i r d e t é s