h i r d e t é s

Elegük lett Orbánból, lelép az MTA-ból két külföldi tudós

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Elegük lett Orbánból, lelép az MTA-ból két külföldi tudós

2016. október 10. - 21:56
0 komment

Vállalhatatlannak tartja az Orbán-kormány politikáját, intézkedéseit, ezért visszaadja a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagságát Thomas Jovin biológus, biofizikus emeritus - írja a hvg.hu.

Elegük lett Orbánból, lelép az MTA-ból két külföldi tudós

Ugyanilyen okból mondott le külső tagságáról Hernád István Róbert magyar származású pszichológus professzor – derült ki a hvg.hu birtokába került dokumentumokból.
A Buenos Aires-i születésű Thomas Jovin szakterületei a molekuláris biológia és a biofizika, a németországi Göttlingben dolgozik, a Max Planck Társaság független kutatóhálózatához tartozó biofizikai kémiai intézet molekuláris biológia osztályát vezeti. 2007-től a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tiszteleti tagja.

Lovász László MTA-elnöknek írt levelében úgy fogalmaz: „Én és sok kollégám a nemzetközi közösségben nagy megdöbbenéssel figyeljük a társadalmi szabadság és igazságosság pusztulását a jelenkori Magyarországon”.

Thomas Jovin jelezte, hogy nagy tisztelettel gondol számos magyarországi kollégájára, például Debrecenben dolgozó szakemberekre. Ugyanakkor nyilvánosan is szeretné bejelenteni, hogy az Orbán-kormány elnyomó intézkedései miatt kénytelen lemondani tiszteleti tagságáról.

Hernád István Róbert Fotó: MTA

A budapesti születésű Hernád István Róbert (Stevan Harnad) ugyancsak Lovász Lászlónak címzett, október 8-i keltezésű levelében hivatkozott Thomas Jovinra, és közölte, hogy ő is lemond az MTA-nál 2001 óta birtokolt külső tagságáról, ugyanilyen okokból.

Hernád István Róbert szakterülete a pszichológia, a kognitív tudományok professzora, Kanadában, a Québec-i Egyetemen valamint Nagy-Britanniában, a Southhamptoni Egyetemen dolgozik.

Lemondó levelében ő egyebek mellett azt írta: mivel nem Magyarországon él, nincs joga arról értekezni, mit is tehetnének az akadémia belső tagjai. Reméli ugyanakkor, hogy más külső tagok is felismerik majd történelmi felelősségüket ebben a helyzetben.

Szerinte az idő múlásával Orbán Viktor egyre mélyebbre viszi le az országot arcátlan, szégyenteljes pusztításával, és aki nyíltan nem száll szembe ezzel, az bűnrészesnek érezheti magát. Ő ezért döntött így, hogy október 8-i hatállyal lemond külső tagságáról – derül ki a levélből.

hvg.hu