h i r d e t é s

Elenyésző mértékben állapított meg katás jogsértést a NAV

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Elenyésző mértékben állapított meg katás jogsértést a NAV

2023. január 18. - 13:16

Három év alatt mindössze a vizsgált katázók 2,8 ezrelékénél állapította meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hogy szerződésük valójában színlelt munkaszerződés. 

Parragh László és Varga Mihály - Forrás: Kovács Tamás/MTI

Holott az adóhatóság intenzívebben ellenőrizte az ezt az adónemet választó adózókat akkor, amikor megugrott a számuk.

Három év alatt 5013 vizsgált kifizetőnél 50 620 kisadózó partnert vizsgált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a feltárt visszaélések száma azonban mindössze 141 – derül ki az adóhivatalnak az Átlátszó 2020. január és 2022. július közti időszakra vonatkozó közérdekű adatigénylésére adott válaszából.

Az mfor.hu korábban ugyancsak a NAV-tól igénylelt közérdekű adatigénylés keretében már kiderítette, hamis volt az a kormányzati narratíva, mely szerint tömegesen éltek volna vissza a kisadózó vállalkozások a Fidesz-kormány által bevezetett, „söralátét” jellegű, kedvező adózási móddal. Bár lapunk is évekre lebontva kérte a vizsgált katások számát, illetve a megállapított adókülönbözetet, az adatokat kilenc évre ömlesztve kaptuk meg.

Az Átlátszó adatigénylésére adott választ összevetve a katások számát tartalmazó nyilvános adatokkal, az olvasható, ki, hogy 2020-ban a katás vállalkozások 5, 2021-ben pedig 2,8 százalékát ellenőrizte az adóhatóság. (Arról egyelőre nincs adat, hogy a régi kata 2022. augusztusi eltörléséig hányan tartoztak ebbe az adózói körbe – a szerk.). Korábban már feltártuk, a kedvező adónem eltörlésééig eltelt kilenc és háromnegyed év alatt átlagosan a katázók 2,5 százaléka esett át adónem-ellenőrzésen, vagyis ebből az következik, hogy az adóhatóság nagyobb intenzitással ellenőrizte a katázókat akkor, amikor megugrott a számuk.

A tényfeltáró portál azt írja, a 2017-es, 2018-as és 2019-es év adatait a NAV nem küldte meg. Ezen kívül azonban

  • 2020-ban 1612 kifizető 21 370 katás partnerénél 19,
  • 2021-ben 2276 kifizető 16 368 katás partnerénél 90,
  • 2022. július 20-ig pedig 1125 kifizető 12 882 katás partnerénél 32

alkalommal tártak fel visszaélést, ami a vizsgált kisadózóknak rendre 0,8, majd 5,4, valamint 2,5 ezreléke, három év alatt pedig összesen 2,8 ezrelék! Vagyis ezek a számok is bizonyítják, nem igaz, hogy a katások tömeges adócsalók lettek volna.

Az mfor.hu korábban rámutatott arra is, hogy egy kisadózót érintő adóhatósági vizsgálat során megfordult a bizonyítási kényszer, azaz a kisadózónak kellett bizonyítania azt, hogy jogszerűen alkalmazza a kedvező adózási módot, a katás szerződés nem színlelt munkaszerződést rejt.

Az Átlátszónak küldött adatok megerősítik a lap korábbi következtetését, mely szerint

„az adóhatósági megállapítások elenyésző mértéke azonban azt mutatja, hiába volt a fordított bizonyítási kényszer, az adózók a legtöbb esetben be tudták bizonyítani a revizoroknak, hogy jogszerűen éltek a katás jogviszonnyal.”

Az Átlátszó megjegyzi, a kedvező kata 2022. augusztus 31-i felszámolása után szeptemberben (az augusztusi kötelezettséget teljesítve) még 18,7 milliárd forint folyt be a költségvetésbe ebből az adónemből, míg októberben ez az összeg 9,4, novemberre pedig 7,3 milliárd forintra apadt.
(mfor.hu)

Címkék: