h i r d e t é s

Elhunyt Helmut Claas, a mezőgazdasági ipar úttörője

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Elhunyt Helmut Claas, a mezőgazdasági ipar úttörője

2021. január 08. - 07:11

 

Helmut Claas, a CLAAS csoport egykori ügyvezető igazgatója, a Felügyelő Bizottság és a Részvényesi Bizottság elnöke január 5-én, 94 éves korában elhunyt.

Helmut Claas (balról a második) - Forrás: Neue Westfälische

Rengeteg embert ér megdöbbenéssel a hír. A család, a hozzátartozók, a barátok, és a több, mint 11000 alkalmazott mellett egy egész iparág gyászol. Helmut Claas személyében egy jelentős európai üzleti személyiség távozott el közülünk.

Helmut Claas 1926-ban született Harsewinkelben. Szülei, August és Paula Claas, egy kis mezőgazdasági gépgyártó céget irányítottak, amelynek körülbelül 100 alkalmazottja volt. Az iskola elvégzése után gépszerelőként gyakornokoskodott. Ezt fémmegmunkáló cégeknél szerzett tapasztalatok követték. Miután mezőgazdasági kiegészítő tanulmányait elvégezte Párizsban, egy forgalmazó vállalat tervezését és létrehozását vette célba Franciaországban, amely ma CLAAS France SAS néven működik. 1958-ban csatlakozott szülei családi vállalkozásához, Harsewinkelben. Itt kezdett el mérnökként saját szakterületén dolgozni.

1962-ben ügyvezető igazgatóvá vált. Helmut Claas elfogadta a Személyesen Felelős Partner pozíciót, amikor a társaságot 1978-ban közkereseti társasággá alakították. 1996-tól a cég részvénytársasággá történő átalakítása után az ügyvezető igazgatói posztról új pozícióra váltott. Innentől a Felügyelő Bizottság és a Részvényesi Bizottság elnökeként tevékenykedett.

Különös figyelmet fordított az úttörő termékek fejlesztésére és a gazdaságos tömeggyártásra. A DOMINATOR kombájn sikerét követve a teljesen új LEXION, amely ma a világ leghatékonyabb kombájnja, az ő irányítása alatt született meg. Az ő vezénylésével fejlesztették a JAGUAR silózót és a XERION traktort is.

2003-ban egy fontos lépés megtételét kezdeményezte: a CLAAS felvásárolta a franciaországi Renault Agriculture teljes traktorüzemét. A nemzetközivé válás folytatódott Oroszországban, az USA-ban és Kínában termelőhelyek létesítésével és bővítésével.

Magyarországon, az Egyesült Királyságban, Bulgáriában és Németországban négy nemzetközileg is elismert egyetem díszdoktori címmel (Dr. h. C.) tüntette ki Helmut Claast. 2000-ben a Stuttgart-Hohenheimi Egyetemen megkapta az „Agrártudomány tiszteletbeli doktora” címet. Ez az egyetem tette tiszteletbeli szenátorává is 2004-ben.

2009 júniusában a moszkvai Goryachkin Egyetem tiszteletbeli professzori címet adott neki. Szintén 2009-ben Helmut Claast a Francia Becsület Légiójának Lovagjává avatták a francia-német együttműködés úttörőjeként tett erőfeszítéseinek elismeréseként. 2013 novemberében Helmut Claast végül az Amerikai Gépgyártók (AEM) Hírességek Csarnokának tagjaként jegyezték. Fontos kitüntetése volt még a Diesel-érem odaítélése a Német Találmányi Intézet által 2017-ben.

Személyes kitüntetései, mint szülővárosa, Harsewinkel, díszpolgári címe, Németország és Baden-Württemberg állam érdemérme, valamint a francia agrárminiszter érdemrendje zárja életművét.

Helmut Claas elsősorban gazda volt. Gazdaságot vezetett Kelet-Angliában, Nagy-Britanniában, ahol gyakran töltött időt feleségével, Erikával. Élvezte a környékbeli gazdákkal való kapcsolattartást, és nagyon érdekelték a helyi mezőgazdasági cégeket érintő kérdések. Szenvedélye volt a vadászat is.

Régóta gondoskodott a családi vállalkozás öröklődéséről, egy ideje már a következő generáció intézte a CLAAS-csoport irányítását. Ma lánya, Cathrina Claas-Mühlhäuser vezeti a sikeres cégcsoport döntéshozatalát és fejlesztését.

Helmut Claas távozása egy olyan teret hagy maga után az agrárium világában, amelyet nem lehet kitölteni. Családja, az összes részvényes, a Csoport Igazgatósága és a csoport alkalmazottai mind egy nagyszerű személyiség távozását gyászolják, valamint a CLAAS csoport további, őt nélkülözni kényszerülő fejlesztésén dolgoznak majd, ahogyan ezt ő is kívánta volna. (agroforum.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s