h i r d e t é s

Elismerte a külügy: csúszással fog érkezni az első ütemben vállalt 600 ezer adag orosz vakcina

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Elismerte a külügy: csúszással fog érkezni az első ütemben vállalt 600 ezer adag orosz vakcina

2021. február 21. - 11:05

 

2995 újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, 107 ember pedig életét vesztette a járvány miatt. A 444 szerint az oroszok a szerződés első ütemében vállalt 600 ezer vakcinának csak a negyedét tudták leszállítani idáig. Menczer Tamás államtitkár szerint az orosz fél valóban minimális csúszással fogja teljesíteni az első ütemben vállalt adagot.

Menczer Tamás külügyi államtitkár - Forrás: MTI

Elkezdődött a koronavírus-járvány harmadik hulláma Magyarországon. Ezt Müller Cecília országos tisztifőorvos jelentette be néhány napja. Szombatra majdnem kétszer annyi új fertőzöttet jelentettek mint két hete.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy online kerekasztal-beszélgetésen azt mondta, hogy a koronavírus egy egész szervezetet érintő, kiszámíthatatlan lefolyású megbetegedést okoz. Azt sem tudják meghatározni, hogy egy 30 éves beteg mekkora eséllyel kerül lélegeztetőgépre, de az igazolt fertőzöttek 5-6 százalék körül kerülnek lélegeztetőgépre. A vírus - becslése szerint - háromszor-négyszer veszélyesebb, mint az influenza.

"Úgy tűnik, ha korlátlanul fertőződhetne mindenki, és nem tartanák be a restriktív intézkedéseket, akár a lakosság 80-100%-a is megbetegedhet. És itt csak az idő kérdése, hogy ki mikor fog megbetegedni. Ennek következtében az egyedüli megoldás az, ha a védettséget nem egy megbetegedésen keresztül, hanem oltáson keresztül szerezzük meg" - mondta a rektor.

A kormányzat is az oltóanyagok beszerzését tartja a vírus elleni harc legfontosabb elemének. Azonban szerintük Brüsszel nem megfelelően intézte a vakcinabeszerzést.

"Akik kívül vannak, és maguk intézték a saját ügyeiket, ők jól állnak, és Szerbia is nagyon jól áll. Ebből két dolog következik: először is, hogy Szerbia egy komoly ország, meg tudta szervezni a saját ellátását, jobban, mint ahogy azok szervezték meg, akik az Unióhoz tartoztak" - fogalmazott korábban Orbán Viktor miniszterelnök.

Ennek megfelelően a kormány is megpróbált például Oroszországból is vakcinához jutni. A 444.hu azonban most arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon sem csak az EU-s vakcinák beszerzése akadozik.

Szijjártó Péter külügyminiszter még január végén számolt be arról, hogy 2 millió adag Szputnyik-vakcinát vásároltunk.

"Megállapodtunk az oltóanyagok szállításáról Magyarországra. Az első 300 ezer ember oltásához szükséges mennyiség 30 napon belül érkezik, azután jön a többi" - közölte akkor a miniszter.

A 30 napos határidő vasárnap jár le, eddig viszont csak 45 600 adag Szputnyik érkezett hazánkba. És bár Szijjártó Péter pénteken arról osztott meg egy videót, hogy Szentpétervárról elindult egy kamion százezer adag vakcinával, ez így is a vállalt adag körülbelül negyede. Ráadásul az Országos Gyógyszerészeti Intézet szakemberi korábban csak a moszkvai üzemet ellenőrizték.

Azzal kapcsolatban, hogy ennek mi az oka, kerestük a külügyet és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is. Előbbi Menczer Tamás Facebook-posztjával válaszolt kérdéseinkre. Az államtitkár ebben azt írja, hogy az orosz fél minimális csúszással fogja teljesíteni az első ütemben vállalt 600 ezer adagos mennyiséget.

Illetve, hogy a jövőben ne legyen ilyen, az Országos Gyógyszerészeti Intézet munkatársai a jövő héten Oroszországba utaznak, és további egy vagy két vakcinagyárban végeznek helyszíni vizsgálatot, így ezekből is érkezhet oltóanyag Magyarországra. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s