fbpx Elképesztő mennyiségű pénzt költ Magyarország a hadsereg fejlesztésére | CIVILHETES

h i r d e t é s

Elképesztő mennyiségű pénzt költ Magyarország a hadsereg fejlesztésére

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Elképesztő mennyiségű pénzt költ Magyarország a hadsereg fejlesztésére

2020. augusztus 17. - 10:29

 

Százmilliárdokat költött már Magyarország haderőfejlesztésre a közelmúltban, legutóbb épp a múlt héten írt alá Benkő Tibor honvédelmi miniszter egy egymilliárd dolláros rakétabeszerzési megállapodást az Egyesült Államokkal. 

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az első négy Leopard 2A4HU típusú harckocsi egyike mellett a járművek ünnepélyes átadásán 2020. július 24-én. - Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A haderőfejlesztésnek ezzel még közel sincs vége; a magyar GDP egyre nagyobb szeletét alkotja majd a honvédelem a következő években, 4 éven belül pedig elérhetjük a NATO által elvárt, 2%-os arányszámot is. A növekvő büdzséből következik, hogy az eddig bejelentett fejlesztések mellett a közeljövőben várhatóan újabb, hatalmas volumenű vásárlások lesznek, hamarosan újabb harcjárművek és gyalogsági eszközök, hosszabb távon pedig újabb repülőgépek is beszerzésre kerülhetnek.

Rengeteg pénzt költöttünk fegyverekre

A múlt héten írt alá Benkő Tibor honvédelmi miniszter egy rekordösszegű, mintegy 1 milliárd dollár értékű megállapodást az Egyesült Államok nagykövetével, David Cornsteinnel amerikai AMRAAM-rakéták és légvédelmi rendszerkomponensek beszerzésének szándékáról. Bár a megállapodás konkrét részleteit homály fedi, a rakéták a hamarosan rendszeresítésre kerülő, norvég gyártmányú NASAMS-rakétavédelmi rendszerhez kellenek majd, ezen kívül légiharc rakétaként a Honvédség légiereje által használt Gripen-vadászgépek is tudják majd az AMRAAM-rakétákat használni.

Ez a hatalmas beszerzés mindössze egy azok közül a jelentős összegű beruházások közül, melyeket a Honvédség fejlesztése érdekében tett a kormány, mint ismert,

  • 44 darabot vett Magyarország a legmodernebb német gyártmányú, Leopard 2A7+ harckocsikból, melyek használatát előkészítő Leopard 2A4-es kiképzőharckocsik már elkezdtek Magyarországra érkezni,
  • 24 Panzerhaubitze 2000-es önjáró löveg beszerzése indult meg,
  • 2021 végéig folyamatosan érkezni fog az Airbustól vásárolt 20 darab, H145M többcélú helikopter, 2023-tól  pedig16 H225M helikopterrel is bővül az eszközpark,
  • cseh licenc alapján modern kézifegyvereket kezdett el gyártani Magyarország Kiskunfélegyházán, melyek exportra és a Honvédség arzenáljába is készülnek,
  • Carl Gustaf M4 páncéltörő kézifegyvereket vásároltunk Svédországtól,
  • illetve a honvédek számos felszerelési eleme, mint például az egyenruha, a málhamellény, a sisak és a bakancs is megújult.
  • Az állam még egy osztrák aknavetőgyárat, magyar magánbefektetők pedig egy cseh kiképzőrepülőgép-gyárat is megvettek - az itt készülő eszközök hosszabb távon akár a Honvédségben is rendszeresítésre kerülhetnek.

Még lesz pár hatalmas bejelentés

Minden jel arra mutat, hogy az eddig ismert fegyverbeszerzések csak a jéghegy csúcsát képzik, folyamatban, sőt, valószínűleg már lezáráshoz közeli állapotban van számos újabb, nagy volumenű fegyverbeszerzés.

Az egyik ilyen beszerzés a páncélozott szállító harcjárművek (APC), illetve gyalogsági harcjárművek (IFV) rendszeresítésére irányulhat.

Még 2019-ben jelentette be Benkő Tibor – rövidesen a Leopardok megvásárlása után -, hogy tervben van egy nehézdandár kiépítése Magyarországon, ennek hatékony működéséhez viszont szükség van az előbb említett két harcjármű-kategóriára. A szovjet gyártmányú BMP-1-esek 2007-es kivonása óta jobb híján mindkét szerepkört BTR-80-asok látják el, nagyon nagy esély van rá viszont, hogy rövidesen ezeket a harcjárműveket is leváltják jóval korszerűbb eszközökkel.

További részletek a Portfolio cikkében >>


 

Kommentek

h i r d e t é s