h i r d e t é s

Elképesztő, mennyivel ugorhatott meg egy átlagos háztartás rezsije

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Elképesztő, mennyivel ugorhatott meg egy átlagos háztartás rezsije

2022. szeptember 15. - 13:59

A GKI számításai szerint 13 ezer forinttal emelkedhetett egy átlagos háztartás rezsije az augusztusi fogyasztás után - hangzott el az RTL Híradóban.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

Tizenháromezer forinttal emelkedhetett egy átlagos háztartás havi energiaszámlája a rezsicsökkentés korlátozása miatt, ami másfélszeres növekedést jelent – idézte az RTL Híradója a GKI számítását (ami a KSH legfrissebb adatain alapul). 

Ám a családok többsége az átlagnál nagyobb növekedéssel szembesülhet. Az összes háztartás kétharmada gázfűtéses, ezekben 20 ezer forintos havi növekedés várható - nyilatkozta az RTL Híradónak Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. A GKI szerint a rezsicsökkentés korlátozása ugyan harmadakkora terhet ró egy átlagos családra, mint az élelmiszerdrágulás, a kettő együtt viszont már komoly anyagi vonzattal járhat. 

Sokan kerülnek nehéz helyzetbe

A költségvetés áfabevételeit évi 135 milliárd forinttal gyarapíthatják a magasabb számlák, ami nem kompenzálja az állam gigantikusra duzzadt kiadásait. Ahogy azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter néhány hete elmondta: a mai árakat tekintve heti 200 ezer forintot fizet ki a magyar állam áramra és gázra minden mérőhely helyett, ami számításaik szerint éves szinten 2,5 millió forintnak felel meg háztartásonként. (HáziPatika)