h i r d e t é s

Elkezdődött az átárazódás: Megvannak az ingatlanpiac vesztesei

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Elkezdődött az átárazódás: Megvannak az ingatlanpiac vesztesei

2022. november 21. - 04:35

Egyre több idő kell az ingatlanok eladásához, de a garzonok és panelek még heteken belül elkelnek – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. A kisebb kereslet miatt a tulajdonosok elkezdték lejjebb vinni az eladási árakat.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Mohai Balázs

Már a lakáspiacon is érzékelhető a bizonytalanság, amely részben a lassuló gazdasági növekedéssel, a magas inflációval és a háztartások kiadásainak növekedésével magyarázható. Ezért a vásárlóerő is mérséklődött, ami visszafogja a lakáspiaci dinamikát.

Ugyanakkor ahhoz, hogy ne legyen komolyabb megtorpanás, szükség van arra, hogy az eladók is alkalmazkodjanak a helyzethez az árazással. Az ingatlan.com elemzése szerint ezt pedig az értékesítési idő alakulásán lehet lemérni, ezért most azt vizsgálták, hogy októbertől november közepéig mennyi idő alatt találtak gazdára a különböző településeken lévő lakóingatlanok.

AZ ÉRTÉKESÍTÉSI IDŐ ALAKULÁSÁBÓL JÓL LÁTSZIK, HOGY A KISEBB ALAPTERÜLETŰ, 40 NÉGYZETMÉTERNÉL KISEBB PANEL ÉS TÉGLAÉPÍTÉSŰ GARZONLAKÁSOK NAGYON GYORSAN ELKELNEK BUDAPESTEN ÉS A NAGYVÁROSOKBAN IS.

Egyrészt az alapterület miatt ezek olcsónak mondhatók, továbbá a befektetési célú vásárlók számára is ezek a legvonzóbbak. A vizsgált időszakban Budapesten a panellakások átlagosan 45 nap alatt keltek el – ezen belül a 40 négyzetméter alattiak mindössze 36 napot töltenek a piacon.

Jönnek a vesztesek

A 40–79 négyzetméteres fővárosi panellakások eladásához kétszer ennyi idő kell. Bár még így is kevesebb mint 70 nap alatt elkeltek. A budapesti téglaépítésű garzonlakások értékesítési ideje 51 nap, a 40–79 négyzetmétereseké pedig 74 nap, azaz két és fél hónap.

BUDAPESTEN A SOR-, IKER- ÉS CSALÁDI HÁZAK ELADÁSÁRA MÁR TÖBB MINT 100 NAPRA VOLT SZÜKSÉG.

A fővárosihoz hasonló eredmények láthatók a megyeszékhelyeken. A megyei jogú városok házainak eladására ugyanakkor 114 napig vártak a tulajdonosok. A községekben a házak értékesítése 117 napot vett igénybe.

A felmérés szerint a tulajdonosok már egyre inkább felismerik a reális árazás jelentőségét. Az adatokból az látszik, a piacra lépő tulajdonosok tényleg szeretnének túladni az ingatlanokon. Ezt leginkább azzal tudják elérni, hogy már nem árazzák túl olyan mértékben, mint ahogy az elmúlt években ez megszokott volt. (Index)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky