h i r d e t é s

Ellenzéki együttműködéssel legyőzhető a Fidesz 2022-ben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ellenzéki együttműködéssel legyőzhető a Fidesz 2022-ben

2020. szeptember 19. - 06:05

 

A Závecz Research és a Szociális Demokráciáért Intézet felmérése szerint legyőzhető a Fidesz 22-ben

A kép illusztráció! - Forrás: minuszos.hu

Teljes ellenzéki együttműködéssel, közös ellenzéki listával és kemény munkával verhető a Fidesz 2022-ben, ez az MSZP és a Párbeszéd által létrehozott Szociális Demokráciáért Intézet Závecz Research-csel közös friss elemzésének konklúziója, amit a 444.hu közölt.

A felmérés szerint a szavazók 87 százaléka egyetért abban, hogy egy jelöltet kell indítani a Fidesz jelöltje ellen minden választókerületben.

Az ellenzéki szavazók 87 százaléka szerint kell közös lista, az ellenzéki pártok közül csak a Jobbik és a Momentum szimpatizánsai között van az egy közös listát nem támogató kisebbség.

Az elemzés arra jut, hogy a fideszes lista a választók 39, a közös ellenzéki lista a választók 39 százalékát vonzaná.

Az elemzés szerint a válaszadók 41 százaléka szerint az ellenzéki összefogás kormánya jobban is tudna kormányozni, 40 százalék szerint viszont a Fidesz-kormány lenne jobb.

A pártválasztásban bizonytalanok körében magasabb azok aránya, akik az ellenzéki összefogás kormányában bíznak (30 százalék), mint azoké, akik a Fidesz-kormányban (19 százalék).

A Szociális Magyarországért Intézet és a Závecz Research 2020 elején mért pártpreferencia-adatokat a 2018-as választás eredményeinek eloszlása szerint vetítette a 106 egyéni választókerületre. A modellben 70 százalékos részvételt és 200 ezer határon túli szavazót feltételezve arra jutottak: míg 2018-ban ténylegesen 15-91 volt az egyéni mandátumok megoszlása a Fidesz és az ellenzék között, addig teljes ellenzéki összefogással 52-54 lenne a végeredmény a Fidesz javára.

Az elemzés szerint ugyanakkor lehet esély ellenzéki győzelemre is, ugyanis 43 választókerületben az együttműködő ellenzéknek komoly esélye lenne a győzelemre, 26-ban pedig ledolgozható az enyhe ellenzéki hátrány. (magyarnarancs.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s