h i r d e t é s

Előkerült Orbán jó barátja

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Előkerült Orbán jó barátja

2019. június 10. - 10:11

 

Nikola Gruevszki jelenléte Magyarországon önmagában is felér egy diplomáciai konfliktussal. Hát még, ha nem is igyekeznek eldugni őt. Márpedig amióta csak – kalandos és magyar közreműködéstől sem mentes szöktetését követően – betette lábát kicsiny hazánkba, úgy jár-kel a volt macedón miniszterelnök, mintha nem várna rá letöltendő börtönbüntetés.

Nikola Gruevszki és Orbán Viktor - Forrás: MTI

Ehhez képest is fura, hogy a magyar kormány úgy tesz, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Nem kommentálja az esetet, kérdezni pedig nem sok értelme van a Fidesz illetékeseitől, mert épkézláb válaszra nemhogy nem hajlandó, de az is kérdéses, hogy van olyan párttag, aki tudna egyenes választ adni egy eldöntendő kérdésre akár.

A helyzetet súlyosbítja, hogy ilyen kvalitású gárda mellett a párt kormányt alakíthatott, nem először, hanem harmadszor.

A 444 két munkatársa ezúttal szó szerint csak szerencséjének köszönhette, hogy a szerkesztőségük helyszínéül szolgáló bérlakás gangján kiszúrta Gruevszkit.

És mint kötelességtudó újságírók, utána néztek a Gruevszki célját jelentő szomszédos lakás adatainak.

A földhivatali adatok szerint a lakás két kínai állampolgár tulajdonában van, egyiküket letelepedési kötvényvásárlóként jelölték meg, egy tavaly a 444-nek és a Dirket36-nak elküldött, feladó nélküli levélben.

A 444 szerkesztősége évek óta a Margit körúton, egy bérházban működik. Pénteken délelőtt a gangon beszélgető kollégáink azt vették észre, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök megy be a közvetlenül mellettünk lévő lakásba. Körülbelül egy órát volt bent, amikor pedig kijött, feltettünk neki néhány kérdést. /A magyar külügyminisztérium helyettes államtitkárával találkozott a 444 melletti lakásban Nikola Gruevszki/

A titokzatos másik férfi kilétét csak nagy nehezen tudták felderíteni, aki nem más, mint Joó István, a Külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkára. Ő még válaszra sem méltatta az újságírókat. És mivel természetesen Gruevszki sem volt közlékeny hangulatában, így aztán érthető, ha más módon igyekeztek végére járni az ügynek.

Információért fordultak a Külügyminisztériumhoz.

  • Miért találkozott pénteken a helyettes államtitkár a volt macedón miniszterelnökkel?
  • Milyen gyakran találkoznak Nikola Gruevszkivel a magyar kormány képviselői, és általában milyen témák kerülnek szóba?
  • Nem éreznek-e ellentmondást a kormány korábbi álláspontja, mely szerint Gruevszki ügyében nem játszik szerepet a politika, és a tény között, hogy egy magas rangú kormányzati tisztviselő találkozik vele egy körúti lakásban?
  • Miért, pontosan milyen jogcímen és mire használja a magyar kormány a körúti lakást?
  • Hogyan kerültek kapcsolatba a lakás kínai tulajdonosaival?

A külügy válasza ezekre a kérdésekre szó szerint, teljes terjedelmében a következő:

„Semmi különös nincs abban, hogy a Külügyminisztérium kapcsolatban van egy hazánkban tartózkodó személlyel, aki sokáig saját hazája miniszterelnöke volt.”

Ez a válasz épp annyira semmit mondó, különösen Gruevszki megtagadott kiadatása tükrében, hogy mindezek alapján nehéz gyanakvás nélkül nézni az esetre.


 

Kommentek

h i r d e t é s