h i r d e t é s

Először tettek mérnökök mágnesessé egy nem mágneses anyagot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Először tettek mérnökök mágnesessé egy nem mágneses anyagot

2020. augusztus 01. - 08:08

 

A korszakalkotó felfedezéssel sokáig lehetetlennek hitt folyamatot bizonyítottak be.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A ferromágnesesség során az atomokban lévő elektronok nagy része ugyanabba az irányba forog, nem mágneses anyagoknál azonban párban vannak ezek a részecskék, ami azt jelenti, hogy az ellentétes spinjük egyszerűen megakadályozza a mágnesezhetőség kialakulását.

Nagyon kevés ferromágneses anyag létezik, közülük talán legjelentősebb a vas, a kobalt, a nikkel, valamint ezen fémek ötvözetei. Ha belegondolunk, a mérnököknek nincs sok dolguk, amikor elektromos készülékeket terveznek ezekkel a fémekkel, hiszen alapvető mágneses tulajdonságuk okán egyből alkalmazhatóak.

Most azonban egy vadonatúj eljárás segítségével mágnességet indukáltak egy teljesen semleges anyagban, mégpedig a piritben, ami egy vas-szulfid, a köznyelvben pedig csak bolondok aranyaként emlegetik színe és egyedi fénye miatt.

A kutatók az úgynevezett elektrolit kapuzás módszerét vetették be, amikor is egy ionos folyadékba piritkristályokat helyeztek, majd egy voltnyi feszültséggel áram alá helyezték a rendszert. Ennek hatására a pozitív töltésű molekulák az elektrolit és pirit érintkezésének helyére vándoroltak, ezáltal mérhető mágneses erő jött létre.

Érdekes módon, amint kikapcsolták az áramforrást, a mágnesség ugyanúgy megszűnt – ez a funkció akár az elektronikai eszközök használatánál is előnyössé válhat.

"Meglepődve tapasztaltuk, hogy működik a dolog. Feszültség mellett lényegében elektronokkal tápláltuk az anyagot. Úgy tűnik, elegendő elektron-koncentráció adagolása után spontán ferromágnesességet idézhetünk elő, amit eddig csak elméleti szinten feltételeztünk. Rendkívül nagy potenciál rejlik ebben. Ha vas-szulfiddal meg tudtuk tenni, más anyaggal is sikerrel járhatunk." - mondta Chris Leighton, a kutatás vezetője.

Korábban már hajtottak végre hasonló változtatásokat nem mágneses anyagokon, amikor elektronok eltávolításával spinjeik irányát és arányszámát változtatták meg, viszont most történt meg először, hogy elektromos árammal módosítottak a tulajdonságaikon. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s