h i r d e t é s

Első fokon pénzbüntetésre ítélték Varju Lászlót, az MTVA-ban történt lökdösődés miatt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Első fokon pénzbüntetésre ítélték Varju Lászlót, az MTVA-ban történt lökdösődés miatt

2023. január 30. - 13:46

Az ügyészség korábban felfüggesztett börtönbüntetést kért Varju Lászlóra, a DK országgyűlési képviselőjére. 

A politikust garázdaság vétségében, súlyos testi sértéssel is vádolták. Mindkét vád a 2018-as MTVA-székházban történt eseményekkel kapcsolatos.

A hétfői tárgyaláson a Fővárosi Törvényszéken a megvádolt képviselőt garázdaság miatt ítélték el, nem jogerősen, a súlyos testi sértés miatti vádak alól felmentették. A DK közleményében azt írta, hogy

nincs még egy olyan európai ország, ahol megtörténhetne az, hogy egy, a törvény adta jogával élő országgyűlési képviselőt bántalmaznak egy középületben, majd a végén még őt ítélik el a bíróságon is.

Hozzátették, hogy szerintük ez a döntés csak Moszkvától Vlagyivosztokig nevezhető hétköznapi döntésnek.

Az ülést Facebook-oldalán kommentekben gyakorlatilag végig közvetítette Varju László. Itt többek közt leírta, hogy jogszerűen tartózkodtak az ellenzéki országgyűlési képviselők az MTVA székházában a „rabszolgatörvény-ellenes” tüntetésekor. „Ezt egy korábbi bírósági ítélet már kimondta” – írta. Hozzátette, hogy „semmilyen bűncselekményt nem követtem el! Sőt áldozata vagyok ennek a pernek”.

Varju László ellen még 2020-ban emelt vádat az ügyészség: három vádpont közül kettő, a 2018-ban az MTVA székházánál történtekkel kapcsolatosak. A garázdaság gyanúja azért merült fel vele szemben, mert 2018 decemberében több országgyűlési képviselő bement az MTVA székházába, ahol öt pontból álló követelést akartak a köztelevízió adásában beolvastatni. Az ügyészség korábbi közleménye szerint Varju nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, és dulakodás közben megszorította az egyik biztonsági őr vádliját.

Súlyos testi sértés miatt pedig azért emeltek vádat, mert Varju László később a székház első emeletén be akart menni arra a folyosóra, ahonnan a vezérlőhelyiségek és a hírszerkesztőség ajtajai nyílnak, és többszöri felszólításra sem távozott onnan. Erőszakos ellenállása miatt végül testi kényszert alkalmaztak vele szemben. A politikus továbbra is ellenszegült, a földre feküdt, elkapta és kihúzta egy biztonsági őr lábát, aki emiatt a földre esett, és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. (Telex)

Varju László képviselő elleni intézkedés az MTVA épületében


Kommentelne? Kattintson ide!