h i r d e t é s

Elsüllyedt egy teherhajó Japánnál, többen eltűntek

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Elsüllyedt egy teherhajó Japánnál, többen eltűntek

2023. január 25. - 10:21

Repülőgépek és hajók, köztük magánhajók is keresik az eltűnteket. Az erős szél nehezíti a dolgukat.

Forrás: AsiaOne

Elsüllyedt egy teherhajó Japán délnyugati partjainál, a legénység 13 tagját kimentették, kilencen eltűntek a heves téli szélben – közölték a hatóságok.

A hongkongi bejegyzésű, 6651 tonnás Jintian kedden késő este vészjelzést adott le – közölte a japán parti őrség.

A helyi média szerint egy, a hajón tartózkodó személy azt mondta, a hajó megdőlt, belsejébe áramlik a víz, később pedig arról számolt be, hogy a legénység 22 tagja – mind kínai vagy mianmari állampolgár – mentőcsónakokba szállt át.

Arról nem érkezett hír, hogy mi okozta a fűrészárut szállító hajó balesetét.

A parti őrség szóvivője elmondta, hogy a vészjelzés fogadásakor, kedden a térségben heves, erős szél fújt.

 

Japán nagy részét gondot okoz az időjárás, 93 cm hó egy nap alatt

Heves havazás és nagy hideg miatt akadozott a közlekedés szerdán Japán nagy területein, légi járatok százait törölték, egyes helyeken felfüggesztették a vonatközlekedést, legalább egy ember meghalt.

A havazás különösen az ország Japán-tenger felőli oldalán volt nagyobb mértékű. Az ország nyugati oldalán fekvő Maniva városában rekordmennyiségű, 93 cm hó hullott szerda reggel 8 óráig 24 óra alatt.

A vihar következtében egy ember meghalt. Két másik haláleset kapcsán vizsgálják, hogy összefüggésben állhatnak-e a viharral - közölte Macuno Hirokazu, a kormány főtitkára, szóvivője.

A belföldi légitársaságok, köztük az ANA és a Japan Airlines, több mint 300 járatot töröltek, a média jelentése szerint Japán északi részén felfüggesztették vagy késleltették a gyorsvonati járatok közlekedését.

Az NHK közszolgálati televízió beszámolója szerint az ország középső részén egy autópályán a személygépkocsik és teherautók mintegy 10 kilométeres távolságon nem tudtak haladni a lehullott nagy mennyiségű hó miatt.

A nyugati Kiotóban mintegy háromezer ember rekedt két vasútállomáson, miután a havazás és az erős szél miatt kedden fel kellett függeszteni a járatokat, néhány utas a földön kényszerült aludni a város főpályaudvarán.

A tájékoztatás szerint mások legalább 15 vonaton rekedtek az állomások között, egyes esetekben kedden késő estétől szerda hajnalig. Néhányan a hóban gyalogoltak, hogy eljussanak egy olyan állomásra, ahol menedéket biztosítottak számukra.

Az előrejelzések szerint a zord időjárás csütörtökön is folytatódik.

Hirokazu Macuno, a tokiói kormány főtitkára, szóvivője közölte, hogy a parti őrség azonnal segítséget kért a közelben tartózkodó, Nagaszaki városától nyugatra lévő járőrhajóktól és repülőgépektől.

Szólt arról is, hogy a japán parti őrség kérte a japán önvédelmi erők (hadsereg) segítségét, és együttműködésre törekszik a dél-koreai parti őrséggel, továbbá a baleset helyszínének közelében lévő hajókkal is. Hozzátette, hogy a legénység öt kimentett tagja kínai, de állapotukról nincs további információja.

A japán parti őrség szóvivője a Reuters hírügynökséggel azt közölte, hogy a japán légi önvédelmi erők és a dél-koreai parti őrség mentette ki a legénység további nyolc tagját.

Korábban a japán parti őrség arról számolt be, hogy a legénység négy tagját a vízben lebegve fedezte fel, és egy magánhajó mentette ki őket, mintegy 110 kilométerre nyugatra a Dandzso-szigetektől.

Japán nyugati részeit kedden fagyos, szeles időjárást hozó téli viharok sújtották. A terület, ahol a hajó elsüllyedt, Nagaszaki és a dél-koreai Csedzsu-sziget között van. A térségben kedden több száz repülőjáratot töröltek a zord időjárási viszonyok miatt.

A Japán déli részén fekvő Okinava-szigeteknél kedden a heves szélben zátonyra futott egy másik hajó. A legénység 19 tagját kimentették - jelentette a helyi média. (MTI)/Infostart


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky