h i r d e t é s

Elúsztatott vízszolgáltatás – Részletek a kormány saját jelentéséből

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elúsztatott vízszolgáltatás – Részletek a kormány saját jelentéséből

2017. július 14. - 06:50

 

Ha már a CIVILHETES hasábjainak partjait is nyaldossák a dicstelennek ígérkező Vizes VB felkorbácsolt hullámai, érdemes egy kicsit foglalkoznunk a víz ügyével is. 

Sajnos az ötlet és a felfedezés nem a miénk, de ezúton is hálánkat fejezzük ki a 444 munkatársának, aki felhívta a figyelmet a várható veszélyre.

Azt gondolná az ember, hogy egy korábban felépített rendszer, mely nem utolsó sorban elemi létfenntartásunkat hívatott szolgálni, nem megy csak úgy tönkre, csak mert új kormány kerül hatalomra. Igaz, ehhez az államháztartás működését prioritásnak tekintő kormányra lenne szükség.

Azt is el kell ismernünk, hogy egy olyan szolgáltatás esetében, aminek nincs egyéb lehetősége, mint kifogástalanul (értsd: hibátlanul) működni ilyen amortizáció nem történhet egyik napról a másikra.

Mint ahogy jelen esetünkhöz is hosszú évek nemtörődömsége vezetett.

„A 15 oldalas jelentésből világosan látszik, hogy alapvetően a kormány korábbi hibás döntései okozták a gondokat. Azok a döntések, amelyek meghozatalakor a szakmabeliek élesen tiltakoztak, de akkor ez senkit sem érdekelt. A jelentés lényegében e korábbi döntések visszavonását javasolja.”

Fogalmaz a cikk egy bekezdésében Magyari Péter.

És kénytelenek vagyunk igazat adni abban országban, ahol a szakértelem helyett a nép nyelvén tálalt hazugságok élveznek érthetetlen prioritást.

Ez történik akkor, amikor mindent központosítani akarnak olyan politikusok, akik véletlenül sem értenek máshoz, mint közpénzek lenyúlásához. Paradox módon ebben is középszerűek, hiszen – mint ahogy azt a jelen eset is bizonyítja – hosszú távon nem tudják fenntartani annak látszatát, hogy itthon minden rendben lenne.

A központosítás ugyanis azért bizonyult minden eddigi alkalommal ártalmasnak, mert ezzel megfosztotta a területen dolgozó szakembereket a szakértelmük érvényesüléséhez szükséges önállóságtól.

Vajon melyik a biztonságosabb, ha egy a vízszolgáltatáshoz értő mérnök ítéli meg egy probléma súlyosságát, vagy ha egy jogász dönt úgy, hogy nem kell a feladatra energiát (értsd: pénzt) pazarolni, hiszen az eddig is működött.

Így lehetséges az, hogy a vízvezetékek rekonstrukciójának értéke mára meghaladja a 3000 milliárd forintot. Összehasonlításul ez az összeg megfelel a magánnyugdíj-pénztárak lenyúlásából származó összegnek.


 

h i r d e t é s