h i r d e t é s

Elutasították az EP-ben Pelczné Gáll Ildikó jelölését az Európai Számvevőszékbe

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Elutasították az EP-ben Pelczné Gáll Ildikó jelölését az Európai Számvevőszékbe

2023. május 25. - 08:58

A Fidesz volt politikusa és európai parlamenti képviselője 2017 óta az uniós intézmény magyar tagja, mandátuma augusztus végén jár le.

Az Európai parlament által közreadott képen Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament (EP) alelnöke felszólal a testület plenáris ülésén Strasbourgban 2017. január 19-én, az újraválasztását követő napon. A konzervatív Európai Néppárt (EPP) színeiben polizizáló fideszes képviselőt Antonio Tajani frissen megválasztott EP-elnök szerint 310 képviselő támogatta. A testület összesen tizennégy alelnököt választott a tagjai közül. - Fotó: MTI/Európai Parlament/Mathieu Cugnot

Magyarország most újra jelölte a tisztségre, ehhez azonban meg kell szereznie a tagállamok többségének a jóváhagyását. 

Az Európai Parlament csak véleményezheti a jelölését, ennek első lépése volt szerdai bizottsági meghallgatása, illetve a szavazás. Az EP plenáris ülése a jövő héten határoz, és akármi is lesz az álláspontja, azt a döntéshozó kormányközi EU Tanácsnak nem kötelező figyelembe vennie. Vagyis Pelczné jelölésének szerdai szakbizottsági elutasítása egyáltalán nem azt jelenti azt, hogy nem újrázhat az Európai Számvevőszékben.

A Népszava szavazás menetét ismerő forrásai szerint a képviselők 13:13 arányban támogatták, illetve utasították el a magyar jelöltet. Kérdésünkre Gáll Ildikó azt mondta, nem lepte meg az eredmény, számított rá, hogy a képviselők nem tudnak elvonatkoztatni attól, hogy korábban politikus volt. Meghallgatása során többször megerősítette, hogy nem tagja semmilyen pártnak, munkáját független szakértőként végzi, a jelek szerint nem tudta meggyőzni hallgatóságát. (Népszava)